ОСТАННІ НОВИНИ

Незабаром у Львові відкриється ще кілька сучасних кінотеатрів

Ратуша-ForUm

|

Львівський кінематограф після кількарічного занепаду відвойовує втрачені позиції. Нещодавно відновився кінопоказ у кінотеатрі “Сокіл” на вулиці Володимира Великого. Учора на Сихові на базі кінотеатру імені Довженка урочисто відкрився ультрасучасний кінотеатр “Кіно”. А на початку наступного року запрацюють ще два сучасних кінозали – кінопалац імені Коперника та “Кассандра” на базі колишнього кінотеатру імені Лесі Українки.

Звичайно, нинішня ситуація у кінопрокаті далека від радянських часів, коли на території міста працювало близько 30 кінотеатрів, які не мали проблем з глядачами. Нині у Львові налічується всього 15 кінотеатрів, всі вони (за винятком приватних) є збитковими. Більшість з комунальних кінотеатрів припинило демонстрацію фільмів, воліючи отримувати доходи від суборенди, облаштування барів і кафе, залів гральних автоматів, організації дискотек. Ті ж, які ще працюють за основним профілем, часто показують низькопробні фільми, здебільшого американського виробництва, які не приваблюють масового глядача.

Програма функціонування кінотеатрів Львова, розроблена управлінням культури міськвиконкому, визначає стратегію відновлення конкурентноздатної і самоокупної кіномережі. Передбачено, зокрема, відмовитись від нерентабельної форми державно-комунальних підприємств. Натомість пріоритетною визнано цільову приватизацію кінотеатрів з обов’язковою умовою збереження профільної спеціалізації – наголосила заступник міського голови Ірина Романів. Досвід “Кінопалацу” показує, що приватний бізнес може зробиити кінопрокат високорентабельним і цікавим для глядача.

Планується також створення кількох муніціпальних кінотеатрів, між ними базового центру українського кіномистецтва. Кінотеатри, які показуватимуть більше 70 відсотків українських фільмів, отримають підтримку міської Ради. Така ж підтримка обіцяна національним кіновиробникам, прокатникам, організаторам кінофестивалів.

Офіційно програма набуде чинності після затвердження її сесією міськради.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *