ОСТАННІ НОВИНИ

Під Перемишлем знято меморіальні таблиці на честь воїнів УПА

Ратуша-ForUm

|

З могил воїнів Української Повстанської Армії, що поховані на військовому цвинтарі в Пикуличах під Перемишлем було демонтовано меморіальні таблиці, — повідомив голова перемишльського відділення Об‘єднання Українців у Польщі Ярослав Сидор. Про факт зникнення таблиць пан Сидор повідомив прокуратуру. Вже після цього із польських ЗМІ стало відомо, що таблиці було знято за вказівкою Підкарпатського воєводи Яна Курпа.

Воєвода вважає, що на встановлення пам‘ятних плит у серпні цього року, що їх здійснили члени Об‘єднання українських політв‘язнів сталінського періоду під час свого з‘їзду в Перемишлі, не було згоди влади. Зараз прокуратура розслідує правомірність рішення воєводи – повідомляє “Контекст-медіа”.

Голова Об’єднання товариств депортованих українців та Львівського товариства „Надсяння” Володимир Середа розцінив зникнення меморіальних таблиць з могил воїнів УПА, як провокацію, спрямовану на нагнітання антиукраїнської істерії, що аж ніяк не сприятиме українсько-польських стосункам.

Володимир Середа повідомив, що надмогильні таблиці з надписами: „Тут спочивають українські повстанці, які полягли в бою з польським військом у Бірчі у 1946 році” та „Тут спочивають українські повстанці, які були розстріляні на підставі вироку суду війська Польського у с. Лішня 22 травня 1947 року” з перерахуванням прізвищ полеглих були офіційно встановлені напередодні Дня незалежності України у серпні 2003 року, коли в Перемишлі відбувався черговий з’їзд Спілки політв’язнів сталінського періоду. Офіційне перепоховання тлінних останків 27 воїнів УПА, які загинули в ніч з 6 на 7 січня 1946 року у Бірчі в бою із польським військом, і 19 воїнів УПА, які були розстріляні на підставі вироку польського суду у селі Лішня поблизу Сянока 22 травня 1947, відбулось 7 липня 2000 року, за згодою польської влади.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *