ОСТАННІ НОВИНИ

В стінах ОДА обговорили стан та перспективи профтехосвіти

Ратуша-ForUm

|

Сьогодні відбулося засідання Міжгалузевої ради з питань професійно-технічної освіти при голові ЛОДА. Учасники обговорили плюси і мінуси підготовки кадрів, причини, які до цього призвели, а також визначили шляхи їх подолання.

 

На думку заступника голови ЛОДА Леоніда Мельника, це засіданя дещо запізніле, бо накопичилося занадто багато питань. “З 59 училищ Львівщини, в яких навчаються понад 32 тисячі учнів, ми не можемо забезпечити область відповідними кадрами” – наголосив він. За десять років практично зруйновано систему профтехосвіти: училища не можуть заплатити за тепло, не кажучи вже про оновлення технічної бази. Але,  незважаючи на це, Л. Мельник вважає, що ситуацію можна виправити за певного сприяння профтехосвіті. Тому завданя цієї зустрічі – сконсолідувати сторони.

 

Голова комітету професійно-технічної освіти Мирослав Сорока вважає що вихід з ситуації є – треба, щоб між підприємствами, училищами і учнями укладали потрійні угоди. Підприємства допомагали б учням і надавали потрібне обладнання,  і таким чином  готували б кадри для себе. Крім цього,  потрібно на державному рівні скасувати податок за обладнання, яке підприємство надає навчальним закладам.

 

За словами директора обласного Центру зайнятості Юрія Туранського, цього року на перенавчання вони направили 7,7 тисяч людей, що коштувало близько 2 млн. грн. На сьогодні на Львівщині є 4 тисячі вакантних місць, це переважно кадри з машинобудування, швачки, будівельники.

 

“50% області – 150 тисяч осіб працюють в промисловості” – повідомив начальник управління промисловості, транспорту та зв’язку Ростислав Сорока. Він також вважає, що на сьогоднішній день є кадрова проблема.

 

Учасники зустрічі мають розробити механізми співпраці в системі училище-підприємство, визначити пріоритетні професії і внести пропозиції щодо їх підготовки, а також завтердити план роботи на наступний рік.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *