ОСТАННІ НОВИНИ

Україна висовує претензії до польських митників

Ратуша-ForUm

|

Державна прикордонна служба України звинуватила польських прикордонників у створенні черг на кордоні через умисне затягнення процедур контролю. Це, насамперед стосується розташованих на території Львівщини пропускних пунктів Шегині та Краковець.

Як повідомили у Відділі з питань взаємодії зі ЗМІ і зв’язках з громадськістю Адміністрації Держкордонслужби України, черги 100-150 автомобілів останнім часом стали ознакою пунктів пропуску через україно-польський кордон. Такого скупчення транспорту не спостерігали вже давно.

Як зазначили в Держкордонслужбі, з введенням у червні нинішнього року нової технології пропуску через державний кордон, що дозволила максимально скоротити процедуру паспортного та митного контролю, черги взагалі мали б зникнути. Однак, цього не сталося, і „жодним чином не з провини українських прикордонників і митників“.

За даними українських прикордонників, „червоні“ і „зелені“ коридори функціонують як і раніше, однак, тільки з української сторони. Польські ж митники, навпаки, з подвоєною ретельністю оглядають автомобілі, особливо вантажні, в обох напрямках. Перевірка одного транспорту іноді затягується більш ніж на годину, хоч, на думку фахівців, повністю вистачило б і 10-20 хвилин.

Як зазначили в адміністрації Держкордонслужби, „на всі звернення української сторони з проханням якось поліпшити ситуацію, наші контролюючі служби незмінно отримують одну відповідь: ми, мовляв, захищаємо економічні інтереси своєї держави, а черги нас ніяк не хвилюють“. Однак, як зазначають у Держкордонслужбі, „багато хто вважає, що польські колеги затягують процедуру контролю умисно, щоб продемонструвати своїм майбутнім партнерам з Євросоюзу, як важко їм працюється на східних кордонах і, відповідно, попросити додаткових капіталовкладень. Взагалі ситуація дуже змахує на так званий „італійський страйк“, коли працівники, щоб добитися виконання своїх вимог, починають суворо дотримуватися кожної букви інструкції“.

Не поліпшує обстановку, вважають фахівці Держкордонслужби України, і постійна ротація митників на польській стороні, адже процедура контролю досить складна і вимагає відповідної кваліфікації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *