ОСТАННІ НОВИНИ

Інтелектуальна дуель Грицак - Шухевич так і не відбулася

Ратуша-ForUm

|

Запланована на сьогодні “інтелектуальна дуель” між громадським діячем Юрієм Шухевичем і професором ЛНУ Ярославом Грицаком не відбулася. До студентського клубу Львівського національного університету ім. І. Франка прийшов тільки один учасник інтелектуального двобою. “Як і прогнозувалося, Я. Грицак відмовився брати участь у розмові, боячись бути втягненим в політичне шоу” – сказав Ю. Шухевич. На його думку, професор дещо викривлено викладає історію українсько-польських взаємин 1943-47рр. в університеті Франка і в Богословській академії. Саме тому, незважаючи на відсутність Грицака, Ю. Шухевич таки провів своєрідну лекцію перед студентами і викладачами та показав власний погляд на ці стосунки.

На його думку, поляки мали намір усунути українців і це почалося від встановлення окупаційного режиму 1919 року. Потім були нищення на Волині, а також Холмщині і Підляшші. Свої тези Шухевич доводив, згадуючи спалення українських церков, нищення людей. Під час свого виступу він цитував митрополита Ілларіона та інші тогочасні документи.

Юрій Шухевич запросив Ярослава Грицака до публічної дискусії у листі-відгуку, що був надрукований у “Львівській газеті” 13 жовтня цього року. Натомість через місяць Ярослав Грицак запропонував провести цю зустріч 1 грудня, однак попередньо визначити тему дискусії та завчасу обмінятися тезами. Водночас, у листі, опублікованому у сьогоднішньому числі “Львівської газети”, Ярослав Грицак не погоджується з пропозиціями свого опонента і остерігається “бути втягнутим у дискусію, яка не має предмету, визначеної теми та кола питань”, бо “ інакше участь у такій суперечці виглядає на спробу підставляти сито під козла, якого хтось інший обіцяє подоїти”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *