ОСТАННІ НОВИНИ

Львівський науковець захистив своє авторське право в суді

Ратуша-ForUm

|

Сьогодні місцевий суд Галицького району виніс рішення у справі за позовом викладача релігієзнавства Національного університету імені Івана Франка Андрія Юраша до автора книги “Католицька церква в Україні” Олександра Доброєра. Львівський автор знайшов у цій книзі чимало уривків із двох своїх праць – монографії “Релігійні організації сучасної України” та статті “Протестантів в Україні стає більше”, які О.Доброєр не вважав за потрібне подати як цитати, а подав як власний авторський матеріал.

Після року судових засідань Галицький суд вирішив задовольнити позов львівського науковця і відшкодувати йому 30 тисяч гривень моральних та матеріальних збитків. Як зазначив А.Юраш у коментарі Ратуша-ForUm, він сам знайшов плагіат у цій книзі і вирішив судитися. Одним із головних доказів у процесі була експертиза київського Інституту філософії НАН України, яка визнала, що О.Доброєр не є автором приблизно сімох сторінок тексту у другому розділі книги, а вони належать перу А.Юраша. На думку науковця, “якби у нас відбулося ще кілька таких процесів, то не надто сумлінні особи перестали б масово “передирати” чужі тексти”. Відповідач має право протягом місяця скаржити рішення в Апеляційному суді.

Це один із перших в Україні позовів про захист авторського права, що був задоволений судом після того, як Верховна Рада України прийняла новий закон про авторські права.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *