ОСТАННІ НОВИНИ

Кардинал Гузар написав Януковичу

Ратуша-ForUm

|

Глава УГКЦ кардинал Гузар звернувся з відкритим листом до прем’єр-міністра України Віктора Януковича з приводу відзначення 70-ї річниці голодомору в Україні. У цьому листі провідник греко-католиків висловлює свій жаль з приводу того, що заходи 22 листопада на вшанування пам’яті жертв голодомору були задумані як явище “монументальне” і спільне, але не змогли здійснитися з вини організаторів.

“Пам’ять подій рівня голодомору – це націєтворчий елемент, це підкреслення фундаментальної вартості, яка об`єднує суспільство, яка пов`язує нас з минулим, без якого не може сформуватись єдиний державний організм ані сьогодні, ані в майбутньому. Для цього, одначе, потрібно співучасті усіх разом, в одному й тому самому місці і в той самий час“ – зазначає кардинал Гузар в листі до керівника Кабміну і підкреслює, що “на запланованому на суботу 22 листопада вранішньому заході біля пам`ятного Знаку жертвам голодомору 1932-33 років на Михайлівській площі в Києві – цього забракло”.

На думку Глави УГКЦ, під час цієї акції мали б бути присутні представники усіх трьох гілок влади, представництва від усіх областей і від усіх суспільних верств. “Туди мали б усі ми зійтися, навіть, якщо б на коротку хвилину, навіть, щоб цілком мовчки, подивившись один на одного, щоб відчути що усі разом ми є велике „одне“, об`єднані спільними вартостями непересічного і небуденного характеру. Так ми були б належно вшанували тих, хто нам залишив велику спадщину, але цього, на жаль, не сталось” – підкреслює кардинал Гузар. Однак, за його словами, буденні вартості переважили і “всі ми втратили прекрасну нагоду заманіфестувати і угрунтувати нашу єдність”.

Глава УГКЦ важає, що провина за це лежить на організаторах, яким “не вистачило зрозуміння величі і цінності цієї хвилини”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *