ОСТАННІ НОВИНИ

Освітяни знову страйкують

Ратуша-ForUm

|

Під стінами Львівської обласної адміністрації зібралося близько тисячі працівників освіти, які вимагали повернути 16,5 млн. грн. боргу. “Обіцянки та зобов’язання перед освітянами, які взяли на себе органи влади усіх рівнів, щодо поступового погашення заборгованості із заробітної плати передбачені 57 та 61 ст. Закону України “Про освіту”, не виконані” – констатував під час мітингу голова Координаційної ради страйкових комітетів працівників освіти м. Львова Ігор Шлапак.

За його словами, сьогоднішній акт, це навіть не мітинг, а круглий стіл, це чергова спроба нагадати облдержадміністрації, що борги попередніх років потрібно повертати. Він повідомив, що недавно були рішення Міністерства освіти і фінансів, які визнали, що ніяких боргів вони не мають. А відтак, за заборгованість повинна відповідати обласна влада, бо борги за минулі роки з’явилися в системі “Київ-область-місто”, тож саме обласна адміністрація займалася перерозподілом грошей на освіту.

Серед транспарантів були вимоги повернути борги і надати освітянам гідну працю, а також вимагали “Хватить нас всіх дурити – пора гроші нам платити”. Крім цього освітяни вимагали притягнути до відповідальності посадовців, які винні у незаконному вилученні у 1999 році 570 тисяч грн. з бюджету освіти, компенсувати освітянам кошти не виплачені за курси підвищення кваліфікації і не затримувати поточну зарплату.

На думку начальника обласного управління освіти Михайла Брегіна, єдиним рішенням освітянської проблеми буде прийнятя двох законопроектів про реструктуризацію боргів, але і вони поки що “застрягли на рівні бюджетної комісії”. А за словами заступника голови ЛОДА Володимира Герича, ніяких рішень по боргах за статтею 57 не знайдено. Водночас він вважає, що тепер, коли міський і обласний бюджет є автономними, повернення боргів може боляче вдарити по поточному бюджету. В. Герич відмовився від круглого столу простонеба і запропонував організаторам акції зайти до приміщення ЛОДА, щоб обговорити ситуацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *