ОСТАННІ НОВИНИ

Папа Римський назвав голодомор в Україні “жахливим задумом, здійсненим з холодним розрахунком”

Ратуша-ForUm

|

Папа Римський Іван Павло ІІ звернувся з листом з приводу 70-ї річниці голодомору 1933 року вУкраїні до Глави УГКЦ кардинала Гузара та архієпископа РКЦ кардинала Яворського. У листі, розповсюдженому прес-службою УГКЦ, підкреслюється: “Мільйони людей зазнали жахливої смерті через згубну діяльність ідеології, яка впродовж усього ХХ століття стала причиною страждань і горя в багатьох частинах світу”.

Звертаючись до найвищих достойників Католицької церки в Україні, Папа Римський просить “висловити державній владі і вашим співгромадянам, особливо мені дорогим, вирази моєї солідарності та молитовної співучасті”. “Передбачені відзначення, спрямовані на те, щоб, спогадуючи жертву її синів, зміцнити справжню любов до Батьківщини, не зверненні проти інших народів, але, радше, бажають оживити в людській душі почуття гідності кожної людини, до якого б народу вона не належала“ – говориться в листі.

Водночас Папа Римський закликає пам’ятати про ті події: ”Відчуваючи себе близьким до усіх тих, які постраждали внаслідок сумних драматичних подій 1933 року, бажаю ще раз підтвердити необхідність збереження пам`яті про ті факти, щоб могти ще раз разом повторити: Хай ніколи більше не повториться!“.

Пам’ять про ці сторінки української історії повинен стати дороговказом для українців у побудові свого майбутнього, підкреслює Святійший Отець у своєму посланні до кардиналів Католицької церкви в Україні: “Християнське почуття скорботи за тими, які померли внаслідок божевільного смертоносного задуму, повинно супроводжуватись прагненням будувати таке суспільство, в якому спільне добро, природний закон, справедливість для всіх та людські права будуть постійними напрямними для діючого оновлення сердець та умів усіх тих, які мають честь належати до українського народу. Таким чином спогад про минулі події стане джерелом натхнення для теперішнього й майбутнього поколінь“.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *