Виповнюється 60 років трагедії Янівського концтабору у Львові

|

19 листопада виповнюється 60 років з моменту ліквідації Янівського концтабору у Львові, який був найбільшим за кількістю ув’язнених в Україні. З цього приводу 18-20 листопада у Львові відбуватиметься Міжнародний форум “60 років трагедії Янівського концтабору”.

“Тривалий час трагедія Янівського концтабору замовчувалася. Вже 12 років я приїжджаю в Україну, щоб помолитися на місці, де загинули мої рідні та друзі. Стільки ж я років збирав гроші на встановлення меморіалу жертвам, але з невідомих причин влада не дає дозволу на його встановлення” – розповів колишній в’язень Янівського концтабору, президент фонду “Леополіс-гуманітарна допомога украіні” Олександр Шварц. За його словами, перший заступник голови ЛОДА Леонід Мельник пообіцяв посприяти цій справі, але й досі обіцянку ще не виконав. Справа в тому, що на даний момент в “Долині смерті”, де розстрілювали в’язнів, розташований кінологічний центр УМВС, на переміщення якого потрібно 1 млн 200 тисяч гривень.

Сьогодні Львів є єдиним містом в Європі, де не встановлено жодного меморіалу на вшанування жертв Голокосту, незважаючи на те, що в 1941-43 роках крізь нього пройшло близько 200 тисяч громадян України, Польші, Франції, Італаї та інших країн світу, які переважно були євреями за національністю.

Ініціатори Форуму (Міжнародний центр “Голокост” ім. доктора А.Шварца за підтримки Львівської облдержадміністрації ) прагнуть увічнити в такий спосіб пам’ять жертв Янівського концтабору, наголосити на загрозі тероризму та продемонструватия позицію українських громадян, які виступили проти неонацизму. В рамках Форуму відбудеться відкриття виставки “Образи зниклого світу”, Міжнародна наукова конференція “Голокост в Україні в регіональному та міжнароному вимірі”, мітинг пам’яті у “Долині смерті”, презентація книги професора Хонісгмана Я.С. “Янівський концтабір у Львові” та ін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *