ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові розглядяють проблеми права інтелектуальної власності

|

У Львівському національному університеті ім. І.Франка розпочалася міжнародна конференція з серії “Європейське право сьогодні: наука освіта, практика”, темою якої стали проблеми права інтелектуальної власності в Україні у контексті європейського та міжнародного права.

“Адаптація українського законодавства – то невід’ємна складова правової реформи в Україні” – зазначив заступнипк директора Центру європейського та порівняльного права Геннадій Друзденко. Адже сьогодні одним із стримуючих факторів інтеграції України до Європейськогго союзу є українське законодавство, яке потребує гармонізації права інтелектуальної власності в ЄС та адаптації законів з охорони інтелектуальної власності до стандартів Європейського Союзу.

1 березня 2003 року відповідно до угоди “Про партнерство та співробітництво між Україною та ЄС” закінчується п’ятирічний термін, впродовж якого наша держава зобов’язувалася адаптувати законодавство до норм європейського права. “Настав час підвести підсумки” – підкреслив Геннадій Друзденко. Він розповів, що загальнодеожавна програма адаптації законодавства потребує коректив. На його думку, зараз слід створити механізм, який перешкоджав би проходженню в парламент законопроектів, що не відповідають вимогам ЄС та створити спеціальну адаптаційну комісію.

На даний момент в українському законодавстві є низка ще не вирішених прогалин, які стають на заваді європейської інтеграції, найперше певні упущення щодо охорони об’єктів промислової інтелектуальної власності та проблема піратства, через яку США внесли нашу державу в “чорний” список країн, де ця проблема поставлена найгостріше.

Учасники Міжнародної конференції висловили думку, що вирішенням проблем інтелектуально власності слід займатися ще із шкільних лав. Головним чином вони запрпонували ввести кілька годин спеціалізації “право інтелектуальної власності”. До речі, вже у десяти вузах України цю спеціалізацію ввели.
До слова, саме сьогодні Верховна Рада України розглядатиме проект загальнодержавної прогами адаптації законодавства України до законодавства ЄС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *