ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відкрито виставку, присвячену злочинам комуністичного режиму

|

Сьогодні в приміщенні ЛНУ ім. І. Франка відкрито виставку “Забуттю не підлягає”, мета якої – відтворити хроніку злочинів комуністичного режиму, зафіксувати події і факти того часу. Основу виставки складають плакати з документами і фотографіями від початку контрреволюційних перетворень 1917 року до проголошення незалежності. Відкривали експозицію ректор університету Іван Вакарчук, заступник голови ЛОДА Володимир Герич, голова Товариства “Меморіал” Євген Гринів і декан історичного факультету Роман Шуст.

“Через 70 років гніту ми знову повертаємося до теми, – сказав під час презентації Євген Гринів, – цей злочин насправді досі не отримав юридично-правового висвітлення і не визнаний як геноцид”. Тому, за його словами, працівники “Меморіалу” накопичують документи, щоби ці злочини визнали геноцидом і щоб КПУ як спадкоємець КПСС “вибачилась і покаялась”. На думку Гриніва, ця експозиція має пролити світло на події часів радянського режиму, бо “більшість документів і статистичних даних досі не відома Східній Україні, де вважають, що голодомор був явищем локальним”.

За словами Романа Шуста, ці дні обрано для експонування не випадково, бо саме на листопад припадає пік голодомору 1922-1923рр і день жовтневого перевороту, який святкувала радянська влада.

“В нашій історії були світлі і тяжкі сторінки. Сьогодні відкриваємо сумні сторінки, щоб кожен згадав про ці події і людей, які через них пройшли” – сказав Іван Вакарчук. За його словами, виставка триватиме 2 тижні, щоб кожен факультет зміг з нею ознайомитися.

“Забуттю не підлягає” – експозиція Київської міської організації всеукраїнського товариства “Меморіал”. Вона умовно розділена на 11 періодів, містить статистичні дані і карту з переліком концтаборів організованих Москвою. Вхід на виставку вільний.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *