ОСТАННІ НОВИНИ

Львів планує збудувати власний газопровід

|

Влада Львова перебуває у постійному пошуку шляхів покращення функціонування міської господарки. Цьогоріч, як, зрештою, щоосені чи не найнагальнішим питанням залишається забезпечення львів’ян теплом. Уже цього тижня багато з львів’ян, у тім числі й тих, хто справно оплачує комунальні послуги, відчули на собі традиційну сезонну прикрість, залишившись без тепла чи теплої води. Зауважмо, що на ситуацію не завжди може вплинути й активна позиція керівників комунальних підприємств “Львівтеплоенерго” та “Залізничтеплоенерго”. Так, за словами керівника “Львівтеплоенерго” Ігоря Марчака, незрозуміло чому останнім часом газовики вперто знижують тиск подачі газу, адже розрахунки із ними його підприємство здійснює вчасно і в повних обсягах.

Зрештою, аби раз і назавжди вирішити питання із забезпеченням львів’ян теплом, міська влада вирішила збудувати газопровід високого тиску від газорозподільчої станції „Липники“ до міської ТЕЦ. Як повідомив “Ратуші” Ігор Марчак, уже було проведено попередні переговори із керівництвом “Львівтрансгазу”, якому належить ГРС “Липники”. Однак “Львівтрансгаз” відмовив, зіславшись на внутрішній циркуляр, яким НАК “Нафтогаз України” заборонив йому здійснювати підключення до газорозподільчих станцій.

Однак місто на цьому не зупинилося, і наступним кроком став лист міського голови Любомира Буняка на ім’я голови „Нафтогаз Україна“ Юрія Бойка. У документі, зокрема, сказано: „Проектом реконструкції Львівської ТЕЦ ЛМКП „Львівтеплоенерго“ передбачено заміну існуючого електрогенеруючого обладнання на нове. А саме на газотурбінні установки типу ГТЕ-15. Введення в дію заплановано на 2004 рік. Газотурбінні установки повинні повинні забезпечуватись газом високого тиску при витратах 70 000 м куб/ год. Існуючий газопровід, від якого на сьогодні здійснюється газопостачання ТЕЦ, не відповідає вже теперішнім ТЕЦ по пропускній здатності. Крім ТЕЦ, до нього підключені інщі споживачі, до яких часто через проблеми з оплатами застосовуються обмеження шляхом пониження тиску на ГРС.

Щоби унезалежити схему газопостачання ТЕЦ від загальноміських газорозподільчих мереж, у 1992 році був розроблений проект локального газопроводу тиском 6 кГс/см кв. від ГРС „Липники“ до ГРП ТЕЦ. Зміні складу обладнання на газотурбінне вимагає перепроектування цього газопроводу на тиск 12 кГс/см кв.

Враховуючи важливість реалізації цього пректу для міської громади Львова, прошу Вас дати дозвіл УМГ „Львівтрансгаз“ на видачу технічних умов на будівництво газопроводу високого тиску, приєднаного безпосередньо до виходу з ГРС“.

Остаточних розрахунків стосовно спорудження газопроводу ще наразі не має, однак за попередніми висновками фахівців, магістраль обійдеться містові орієнтовно у 12 мільйонів гривень. При цьому окупитися проект зможе у достатньо короткі терміни. Отож, тепер потрібно, аби ініціативу Львова підтримали у НАК „Нафтогаз Україна“. Втім, як зазначив міський голова у розмові з кореспондентом „Ратуші“, „я думаю, що ми вирішимо всі питання і нам вдасться реалізувати проект“.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *