ОСТАННІ НОВИНИ

Напередодні виборів партії все частіше прагнуть злиття - “Ратуша”, 24 жовтня

“Ратуша”

|

Львівщина стала свідком чергових потуг правоцентристських партій почати об’єднавчий процес напередодні президентських виборів. Хоча найвірогідніший кандидадат на найвищий державний пост від національно-демократичних сил Віктор Ющенко не раз заявляв про створення єдиної партії “під нього”, хоча різноманітні політичні сили зі середовища “Нашої України” не раз заявляли про реальне злиття (згадаймо хоча б НРУ та УНР), хоча підтримка єдиною партією єдиного кандидата були би цілком закономірним кроком, – далі заяв та декларацій справа не доходила. І ось львівські проводи Української народної партії та УРП “Собор” прийняли звернення до своїх центральних партійних органів, у якому закликають керівництво партій “перейти від заяв та декларацій до реального об’єднання УРП ”Собор” і УНП та створення української правиці”.

Підписанти (а це голова ЛОО УНП, народний депутат Олекса Гудима та голова ЛОО УРП “Собор” Ростислав Новоженець) мотивували об’єднання спільністю ідеологічної платформи та спільним баченням механізму об`єднання – “знизу”, з наступним обранням керівництва таємним голосуванням. Олекса Гудима також назвав позитивним досвідом об’єднання на Львівщині “знизу” УНП та колишніх низових структур ДемПУ та РХП. Яким же досвідом закінчилася чи не річна епопея з об’єднанням НРУ та УНП в єдиний Рух, як то було раніше, – пан Гудима не уточнив. Та все ж обласні осередки не могли підписувати не останній за значенням документ без “благословення зверху”. Ними стали меморандум, підписаний у січні цього року головами УНП та УРП “Собор” Юрієм Костенком та Анатолієм Матвієнком, а також спільна робота, яку проводять організації на рівні області принаймні за останні кілька місяців.

 Керівник міської організації народної партії Юрій Кужелюк зазначив, що “будь-яке об’єднання є позитивним”. А голова УРП “Собор” Анатолій Матвієнко в розмові з кореспондентом “Ратуші” наголосив, що об’єднання почалося, фактично, ще минулого року на свято Покрови Пресвятої Богородиці. “Ми ініціюємо цей процес значно ширше, аніж злиття на рівні Львівщини. До цього об’єднання повинні увійти не лише дві партії, а значно більше політичних сил, котрі разом зі своєї кандидатом штурмуватимуть президентські вибори. Ми йдемо до створненя потужної політичної сили, котра збереже себе й після виборів президента, не залежно, хто на них переможе”, – вважає пан Матвієнко. Отож керівники партій укотре апелюють до створення єдиної політичної сили напередодні президентських виборів. Проте відомо, на якому етапі закінчуються об’єднавчі процеси не лише в середовищі правих правоцентристських партій, незважаючи на споріднену ідеологічну основу спраглих об’єднання. Переважно злиття на регіональному рівні відбуваються не як початок об’єднавчого процесу на всеукраїнському, а швидше як намагання політичних осередків зміцнити свої позиції лише в регіоні, що є наслідком послаблення їх політичної ваги. У цьому випадку можна зрозуміти ЛОО УРП “Собор” та її проводиря пана Новоженця, котрий, позбавлений активної партійної підтримки з Києва, змушений займатися виключно вуличною демократією та шукати додаткового політичного даху в регіоні. Тарас КУХАР, “Ратуша”, 24 жовтня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *