ОСТАННІ НОВИНИ

Наталія Іванченко: «Для підтвердження одужання від COVID-19 ПЛР-тест не потрібний»

Вероніка Рой

|

Керівниця Львівського обласного лабораторного центру Наталія Іванченко про те, чи потрібно розпити повторний ПЛР-тест після одужання від COVID-19:

«Згідно з нормативними документами Міністерства охорони здоров’я України та рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я для того, на сьогодні, щоб вважати людину такою, що одужала від коронавірусу, не потрібно робити повторне лабораторне обстеження. Про це зазначають медики та додають, вірус ще може залишатись в організмі, але не є достатньо сильним, щоб інфікувати навколишніх.

Як тільки ми почали працювати з коронавірусом, для того, щоб визнати людину такою, яка одужала від захворювання, потрібно було два рази робити повторне обстеження. Воно показувало, що людина не виділяє інфекції. Потім ми перейшли на один ПЛР тест з мінусовим результатом. Сьогодні ж говорять про те, що цього робити не варто взагалі. Не тому, що економлять на нашому з вами здоров’ї, а тому, що наука йде вперед.

Дослідження показують, що через 14-ть днів від початку хвороби, навіть якщо людина одержує позитивний результат ПЛР тесту, це означає, що тест система зловила уламки РНК коронавірусу, які виявляються, але доза інфікування є такою, що людина не становить небезпеки для навколишніх.

Повторні дослідження методом ПЛР будуть проводити лише тим людям, яких потрібно перевести в нековідний стаціонар, або ж у клінічно важкому випадку.

Не створюйте ажіотажу, не штурмуйте сімейних лікарів. Є доведені критерії одужання ВООЗ і на них ми на сьогодні опираємось. Респіратор або маска, соціальна дистанція 1,5 метри й чисті руки – це ті чинники, які зможуть зберегти наше здоров’я,  здоров’я наших дітей та навколишніх».

Фото: ЛОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *