Мар’яна Служинська: «ВІЛ не потрібно сприймати як вирок, адже сьогодні багато інфікованих пацієнтів живуть звичайним життям»

Вероніка Рой

|

Головний лікар Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Мар’яна Служинська про те, наскільки важливим є для людей обстеження на ВІЛ-статус :

«Сьогодні перед медичною громадськістю стоїть таке завдання, як подолання ВІЛ інфекції і вже в багатьох країнах Західної Європи зроблені величезні кроки в тому, що люди, які маю ВІЛ позитивний статус за рахунок необмеженого доступу до антиретровірусної терапії, не розповсюджують, не передають ВІЛ інфекцію і вони мають можливість жити довго. Однак лише в тому випадку, якщо приймають антиретровірусну терапію. Тобто, таку терапію, яка є специфічною для лікування ВІЛ інфекції.

Ми закликаємо всіх і кожного в кого були епізоди ризикованої поведінки пройти обстеження.  І ми знаємо, що пересічний громадянин боїться прийти до нас в Центр СНІДУ і обстежитися. Адже більшість з нас живе за стереотипами і  вважають, що СНІД – це невиліковне захворювання, що СНІД – це вирок, що хвора людина стає ізольованою від світу. Так ось, ми хочемо розбити ці всі стереотипи. Сьогодні ВІЛ інфекція є хронічним захворюванням, яке не приводить до смерті і ВІЛ-інфіковані особи можуть жити повноцінним життям, працювати, народжувати здорових дітей. Також хотіла б зазначити, що сьогодні ВІЛ-інфікованими є переважно ті люди, які ведуть активний спосіб життя, які навчаються, працюють на престижних роботах

Якщо 5 чи 20 років тому переважна більшість пацієнтів – це були активні споживачі ін’єкційних наркотиків, то сьогодні ми можемо з впевненістю говорити про те, що ВІЛ-інфекція вийшла із загального середовища. Нашими пацієнтами є абсолютно соціально адаптовані групи населення, Тобто, це люди, які не вживають наркотики, а це люди, які інфікувалися статевим шляхом. На превеликий жаль, коли ми робили опитування серед молоді, то дійшли висновку, що наша молодь є не насторожена, а використання презервативів не надто поширеними».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *