Артем Ситник: «Ми маємо сотні тисяч е-декларацій, які фактично не перевіряються»

|

Директор НАБУ Артем Ситник про е-декларації та їх перевірку Національним антикорупційним бюро України:

«Е-декларування має як позитивні, так і негативні сторони. Позитивна сторона – це те, що е-декларування взагалі запущено. Це надзвичайно важливий крок для того, щоб подолати корупцію. Те, що показало е-декларування, шокувало, мабуть, всі регіони України.

Негативна сторона в тому, що контролюючий орган, який повинен робити суцільну перевірку цих декларацій – Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), на жаль, не готовий до цих перевірок. Ми маємо сотні тисяч декларацій, які фактично не перевіряються суцільним методом.

Я знаю, що НАЗК до цього часу не підключило жодного реєстру державних органів, а саме робота з реєстрами є ключовим ресурсом для перевірки цих декларацій. У нас до цих реєстрів є підключення, ми маємо цей ресурс технічний і ми створювали робочі місця для НАЗК. На жаль, вони ними так і не скористались.

Перевірка е-декларацій – це тільки один напрям нашої роботи. Тому ми не можемо своїми ресурсами повністю все охопити, для цього було створено НАЗК.  Або вони все-таки запускають, або вони передають свій персонал нам, ми їх навчаємо і даєм доступ до цих ресурсів. Ми (в рамках того, що ми перевірили) порушили кілька десятків кримінальних проваджень. По деяким з них вже активно пишуться підозри. Але кілька кримінальних проваджень – це не те, чого чекало суспільство після того, як були оприлюднені результати е-декларування. Тому, мені здається, що головне завдання для нас – вирішити це питання. Якщо не буде реакції на е-декларування, то воно все зведеться нанівець. Ми зі свого боку готові перевіряти, але тільки в рамках тієї потужності, що ми маємо. Ми перевірили декілька тисяч декларацій, але охопити повний масив у нас ресурсу немає».

Фото: www.rbc.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *