Марія Бояджийська: «Якщо ми характеризуємо катастрoфічну ситуацію з полігоном – то це не про Львів…»

|

Екс-заступник мера Софії (Болгарія) з питань навколишнього середовища і земельної реформи Марія Бояджийська про ситуацію з ТПВ у Львові:

«Я знаю достатньо про ситуацію у Львові. Вона схожа з нашою, проте це не є так катастрофічно, як багато людей намагалися продемонструвати.

Якщо ми характеризуємо катастрoфічну ситуацію з полігоном – то це не про Львів, це якраз про Софію. Вчора один з журналістів запитав мене – чому ми повинні транспортувати відходи замість того, щоб зберігати їх на цьому полігоні (на місці Грибовицького сміттєзвалища – прес-служба ЛМР)? Вважаю, що краще транспортувати, оскільки Ви не повинні відкладати вирішення цього питання. Відходи, що продукуються зараз, повинні зберігатися де-інде – не зберігайте їх тут. Якщо це неможливо зробити у Львові, зробіть це в іншому місці, але не залишайте там, де раніше.

Хочу поділитися нашою ситуацією в Софії. Це було нелегко, проте вирішення передбачало здійснення правильних кроків згідно із законом, зі світовими стандартами. Ми також були під тиском, була політична криза. Бо люди очікують від нас, політиків-технократів, імплементувати правильні проекти, котрі стануть корисними як органам місцевого самоврядування, так і громаді.

Проблема почалася з протестів з 2005 року – відтоді ми закрили полігон. Місцева влада не мала альтернативних вирішень ситуації. Ми мали 600 000 тонн сміття на відкритих місцях. У нас пішло 8 років на те, щоб зробити стійку довготермінову систему. На ситуацію вплинули політичний тиск, опозиційні сили та соціальні протести. Ми мали будувати проміжні полігони, очисні споруди, сортувальні станції, забезпечувати інформаційну підтримку.

Сьогодні в Софії ніхто не сприймає сміття, як проблему. Тепер ми користуємося цим ресурсом – виробляємо компост для сільського господарства, енергію, вторинну сировину. Ми вийшли на рівень захоронення близько 20% від загального обсягу ТПВ у місті, що однозначно є успіхом порівняно з 2005 роком.

Можу тільки привітати львів’ян з прогресом. Бачу бажання залучити міжнародних консультантів до щоденної роботи. Саме це дозволить гарантувати високу якість та реалізацію проекту», – зазначила Марія Бояджийська.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *