Віталій Шабунін: «Забув» вказати у декларації про квартиру, машину чи землю – у тюрму»

|

Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін про те, чим загрожує нардепам неправдиві е-декларації.

shabunin

«Посадити» їх буде важко, але можливо… За що можна серйозно покарати? За внесення у декларацію завідомо неправдивих даних – ст.366-1 Кримінального кодексу України ( до 2 років позбавлення волі), за незаконне збагачення – ст.368-2 Кримінального кодексу України (до 10 років позбавлення волі).

Багато депутатів та посадовців, злякавшись відповідальності, задекларували купу майна. В принципі, все, що теоретично можна довести, депутати задекларували, частину майна заховано і тут робота за журналістами.

Якщо, до прикладу, суддя має чотири будинки, і три з них він придбав до 2015 року, то за них ми не посадимо, але, якщо він купив будинок у 2015 році і той не корелює із його статками, то суддя не зможе довести їх у суді, а це 10 років тюрми. Як це є з військовим прокурором Куликом, в якого непоясненого майна на більше ніж 10 мільйонів, але інкримінують йому лише те, що він здобув торік.

Якщо декларант «забув» вказати у документі про наявні машину, квартиру чи землю, – йому грозить тюрма.

Є і більш складні кейси, які не є очевидними відразу. Класичний кейс – ситуація з Луценком із його вісьмома квартирами в Києві. Логіка наступна: є вісім квартир в дорогому будинку у Києві, ними володіє юридична особа, яка де-юре до сім’ї Луценків не має ніякого відношення. Це 67-річна екс-бухгалтер в компанії дружини Луценка, теперішнього народного депутата. Не логічно, що бухгалтер володіє такою кількістю квартир. Команда «Наших грошей» знайшла цю жінку, живе вона у роздовбаній сільській хаті. Тобто, очевидно, що це не та людина, яка всім цим володіє. При цьому квартири ці в оренду здає компанія сина Луценка, а люди, які живуть поруч із цим будинком, постійно його там бачать. І наступне, що варто зауважити, коли з цього приводу піднявся скандал, щоби погасити цю тему, квартири у бухгалтера купив народний депутат від БПП  Гліб Загорій…Сукупність цих фактів говорить про те, що бенефіціарним власником є не бухгалтерка, а родина Луценків.

Ні його дружина не вказали цих квартир в своїх деклараціях. Що це означає? Якщо в рамках кримінального процесу усіма наявними законними слідчими діями  Антикорупційне бюро доведе, що бенефіціаром є Луценко, то це два роки тюрми. Але садитимуть його, якщо дасть Бог колись відбудеться, не за те, що він теоретично не міг заробити на ці квартири, а через те, що не вказав у декларації цю власність, як свою.

Власне, відмінність між цією системою декларування і минулою полягає у тому, що раніше не декларували ні бенефіціарну власність, ні ту, яка є в користуванні, а тепер – це мусить вказуватися».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *