Володимир В’ятрович: «Ми живемо в наслідках Другої світової війни»

|

Відомий український історик, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович презентував історичну програму Форуму видавців та розповів, чому важливо знати історію Другої світової війни.

вятрович

«Цього року на Форумі видавців буде майданчик «Уроки історії». Історичні дискусії будуть проводитися в готелі «Жорж» та в “Тюрмі на Лонцького”. В основному обговорюватимуться питання ХХ століття, хоча торкнемося і певних моментів поза цієї часової рамки.

Нам важливо знати історію Другої світової війни. Для українців вона має велике значення. Українці в польській армії, котра захищала польські терени від вторгнення німців. Українці були і в німецькій армії, котра напала на Польщу. Українці були в Червоній Армії, котра також захопила частину Польщі. УПА намагалися здобути незалежність. Ця війна є різнобічною для нас, тому потрібно досконало вивчити її хід.

«Ополченці», «фашисти», «бандерівці», – це все термінологія Другої світової. Російська пропаганда не вигадала нічого нового, вона оживила давні терміни та «факти». На жаль, частина населення таки потрапила в пастку російської пропаганди.

На Форумі також буде представлено фотовиставку «Інакші. Дисиденти Східної України». Ми хочемо показати, що визвольний рух не зосереджувався на території заходу України, або в її центрі, а охоплював усю територію нашої держави. На Сході було багато дисидентів, яких знищила радянська система, і про них треба пам’ятати.

Ми робимо усе можливе, щоб в нас було створено Музей тоталітаризму, як це зроблено в Порльщі, Румунії, Угорщині, країнах Балтики. Потрібно показати людям документи, котрі показують справжнє обличчя тоталітаризму. Необхідно, щоб люди зрозуміли, яку страшну сторінку української історії ми перегорнули».

Фото : memory.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *