Юрій Кужелюк: «Народним депутатам начхати на закон про місцеві вибори»

|

Юрій КужелюкДепутат Львівської міської ради про можливі зміни до закону «Про місцеві вибори»:

«Плюс в усіх цих змінах буде тоді, коли цей закон, врешті, буде постійним, а не змінюватиметься від виборів до виборів. Не можна щоразу перед виборами змінювати систему, при чому за чотири місяці до виборчого процесу. Усі ці ініціативи, на моє переконання, лише засвідчують, що народним депутатам, грубо кажучи, начхати на закон про місцеві вибори і на місцеве самоврядування. Доки не буде стабільного закону, жодних плюсів не буде!

Найбільше мені не подобається та змішана система – половина депутатів обираються  по-одному, половина по-іншому. Якщо депутати обираються по округах, то не зрозуміло , а для чого тоді списковики? Чим вони повинні займатися? Це, до речі, стосується і Верховної Ради.

Цей закон, нібито, пропонує відкриті списки. Але вони не зовсім відкриті. Це такий собі симбіоз мажоритарки з відкритими списками. Бо відкриті списки – це по місту мало б бути декілька округів і це би мали бути дійсно багатомандатні округи. А так виходить прихована мажоритарка.

А от те, що міських голів обиратимуть в два тури у великих містах – це добре. Хоча не розумію, чому у містах, де є менше 90 тисяч населення, треба тільки один тур. Адже це йдеться фактично про всі міста у Львівській області. І говорити, що це зумовлено економією бюджетних коштів, просто смішно – на тлі тих розтрат, які вже відбулися в державі. Те, що в селах є мажоритарка, як на мене, теж добре.

Щодо зменшення кількості депутатів, то, на мою думку, цей ажіотаж є надуманим. Громадськість більше цікавить скорочення депутатів Верховної Ради, на яких витрачається дуже багато коштів. І скорочення місцевих рад швидше вигідніше міським головам, ніж виборцям, адже місцеві депутати не отримують зарплати, працюють на громадських засадах. А для мерів – чим менше депутатів, тим простіше їх купити.

Ось так я бачу це закон. Такий безпринципний підхід призведе до того, що знову будуть потрохи купуватися округи. З однієї сторони місто ніби розділене на округи, з другої – депутат не буде прив’язаний до округу, бо все залежатиме від того, скільки партія набере відсотків підтримки.

Вважаю, що в світі є набагато кращі варіанти системи виборів до місцевих рад. Ну, але наша Верховна Рада властива тим, що, не залежно від того, якого вона скликання, вона завжди обере з усіх можливих варіантів – найгірший або майже найгірший. Непоганий закон про місцеві вибори є в Польщі. Взяли б його просто, переписали і не придумували велосипед, бо він у нас все-одно завжди виходить з квадратними колесами. До речі, ще невідомо, чи той закон приймуть, врешті-решт».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *