Соломія Саврук: «Закон закриває двері перед малими партіями та новими обличчями в політиці»

|

hqdefaultВиконавчий директор Львівської обласної громадської організації «Комітет виборців України» розповіла про плюси і мінуси законопроекту «Про місцеві вибори»:

«Двотурова система виборів міських голів у великих містах, це, на нашу думку, ключова перевага пропонованого проекту Закону. Багато сьогодні говорять про те, що другий тур виборів передбачає додаткове фінансове навантаження, проте демократія не може бути дешевою.

Ще одна перевага, це те, що виборці все ж голосують за людей, а не за темних конячок в партійному списку, як це відбувалося за старою пропорційною системою. Щоправда, тут питання щодо відкритості списків.  Присутня підміна понять, адже нема обіцяних відкритих списків у класичному вигляді, є альтернатива у вигляді двох кандидатів від партії.  Проте така модель є прихованою мажоритарною системою, тут пропонований територіальний список, але з територіальними округами, які  по суті є мажоритарними.

Через високий прохідний  бар’єр (5 % для партій, 7% для блоків) закон фактично закриває двері перед малими партіями та новими обличчями в політиці. Відсутня можливості самовисування, що викидає громадських активістів з виборчого процесу.

Ще одна вада – ризик нерепрезентативності багатьох виборчих округів, у зв’язку з процедурою встановлення результатів голосування, а також надрепрезентативність інших округів. Цілком ймовірна ситуація, коли кандидат, що набрав найбільше голосів в окрузі, не потрапляє до відповідної ради, бо партія, що висунула його кандидатом. не подолала 5 % бар’єр. В той час переможцем у окрузі  може стати той, хто посів 2 чи 3-тє місце, або взагалі округ може залишитись без представництва. Це, як на мене, один з найбільших недоліків проекту закону. Він призводить до ігнорування інтересів виборця та ставить в пріоритет інтереси великих партій.

На мою думку, проект закону, скоріш за все, буде проголосований з врахуванням незначних поправок.  Щоправда, змінити якісь ключові моменти навряд чи вдасться.

Проблема полягає у тому, що закон знову приймають безпосередньо напередодні самих виборів, дуже поспішно, без можливості широкомасштабного обговорення та аналізу. Проект містить багато недоліків, а тому назвати його кращим чи одним з кращих я не можу».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *