Василь Петрик: «Ми маємо шанс не допустити незаконних забудов та знищення історичних пам’яток Львова»

|

11328801_401714946688604_1692139619_nАрхітектор-реставратор про необхідність прийняття змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини»:

«Оскільки держава не змогла відповісти на прості запитання штаб-квартири ЮНЕСКО: де наші органи управління, де план управління та що діється з нашими пам’ятками – то це мусить хтось нарешті зробити. Це – головна ідея, закладена у цю роботу. Ми вже пересвідчилися, що оприлюднення фактів, правдива інформація, громадський розголос та активна громадська дія за останні 2 роки дала свої результати: ми побачили , що це є реальна сила.

У проекті Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини», який можуть прийняти вже на наступній сесії у Верховній Раді, дуже важливо те, що все концентрується на наглядовій раді.

Всі інші структури виконавчої влади, які фіксуються в цьому законі, повинні рахуватися з її рішеннями. Наглядова рада – це не управління у Києві, вона презентує і органи місцевого самоврядування, і наукову громадськість, і громадські пам’ятковохороні органи захисту.

Коли ці спектри середовища культурних діячів, авторитетних людей, включно з депутатами, поєднати, для того, щоб повністю оприлюднити всі рішення та проблеми, що будуть відбуватися з об’єктами спадщини ЮНЕСКО, то ми маємо шанс не допустити незаконних забудов та псування історичних пам’яток Львова. Звичайно, кожна пам’ятка ЮНЕСКО має свої особливості, і це має враховуватися, коли вже буде прийматися рішення про наглядову раду та орган управління до кожної такої пам’ятки».

 

Довідка:

Василь Петрик – архітектор-реставратор, кандидат архітектури, доцент кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів Національного університету “Львівська політехніка”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *