Петро Порошенко: «Українсько-американські навчання є новим етапом у співпраці України та США»

|

Президент України Петро Порошенко про українсько-американські командно-штабні навчань «Фіарлес Гардіан–2015», які розпочалися у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки у Львівській області.

«Це перший українсько-американський захід такого рівня, і він свідчить про перехід двостороннього військового співробітництва у якісно новий практичний вимір. Ці навчання є новим етапом у співпраці України та США.

Українська армія зразка березня 2014 року і 2015 року – це зовсім різні історії. Нам є чим пишатися, але є багато такого, чому нам треба вчитися. Не буде перебільшенням сказати, що тут сьогодні формується нове обличчя українського війська.

Обставини, за яких вони відбуваються, унікальні. На східному кордоні України відбувається повномасштабна агресія з боку іноземної держави, яка розв’язала проти України багатопланову різнорівневу гібридну війну. Це війна не лише проти України.

Символічно, що саме в рік 70-ліття перемоги антигітлерівської коаліції над нацизмом через Україну знову проліг рубіж цивілізаційної битви, в якій вирішується, якою бути Європі, яким бути світу.

Це війна не лише за незалежність України, а війна за свободу і демократію Європи і світу. Війна, де вирішується питання, чи діятимуть у світі норми міжнародного права, чи будуть цілісними і недоторканими кордони, чи можна безкарно застосовувати силу лише тому, що в тебе чешуться руки. Чи є етнічна спорідненість приводом для безцеремонного втручання у внутрішні справи іншої держави? Чи сумісні авторитаризм та диктатура з європейською політичною культурою, в якій головна цінність – вільний громадянин з його правами вільної держави?».

Фото: focus.ua