Соломія Чубай: «Моя дитина складає дивні космічні кораблі»

|

Відома львів’янка про рецепт життя з дитиною з аутизмом:

«Я мама особливої дитини. У мого Олекси синдромом Аспергера (форма високофункціонального аутизму). Зараз триває проект «Львів у блакитному». Я вчора читала лекцію в УКУ і дала кілька інтерв`ю і зрозуміла, що про це потрібно говорити більше.

Всі знають мене, як доньку Грицька Чубая і сестру Тараса Чубая, вокалістку «Джалапіти» і мої проекти. А тепер я хочу вам розказати про Олексу. Колись він не вмів ділитися і приймати гостей, йому важко було співвіснувати зі своїми братиками та сестричками, всі його дні народження переважно закінчуються криком та істериками.

Колись він не вмів вітатися і казати «па-па». Два роки підряд ми читали з ним лишень одну книжку «Мед для мами». Він їсть завжди одну і ту ж саму їжу. Ми їли лишень одним кольором виделки – синім. І вдягалися послідовно, спочатку права нога, а потім права рука.

Моя дитина не їздить на ровері, на санках, роликах, ковзанах, практично не гойдається на гойдалці, і не з’їжджає з гірки. Він має три відра LEGO і складає дивні космічні кораблі. Він забороняє мені співати і малювати, він всього боїться і дико на все ображається. У нього практично нема друзів, а йому вже 6-ть. 2 роки ми відвідуємо психологів у «Колі сім`ї». Я дуже переживаю, як він піде до школи і чи матиме друзів? Як сприйме його світ?

Мене спитали рецепт життя з дитиною з аутизмом, я сказала, що тільки «ЛЮБОВ», ти маєш любити свою дитину і сприймати її цілісно і тоді ти допоможеш випустити пташатко у великий і жорстокий світ».

Фото: facebook