Вікторія Гриб, менеджер з корпоративної соціальної відповідальності ДТЕК, про допомогу громадам і підвищення конкурентоспроможності міст

Львівський портал

|

За підтримки компанії ДТЕК та ініціативи Центру «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» у жовтні в місті Києві відбулась CSR MarketPlace – виставка соціальних та екологічних проектів компаній. Це наймасштабніша подія в Україні в галузі корпоративної соціальної відповідальності мета якої – привернути увагу та підвищити обізнаність серед споживачів, партнерів, працівників, акціонерів, журналістів про соціальні та екологічні проекти. Менеджер з корпоративної соціальної відповідальності ДТЕК Вікторія Гриб під час дискусії в рамках круглого столу «Участь донорів і компаній в проектах розвитку корпоративної соціальної відповідальності в Україні» наголосила на необхідності діалогу та партнерських стосунках між бізнесом, громадами та владою. Дискусія відбувалась між топ-менеджерами найбільших українських компаній щодо впровадження та реалізації корпоративної соціальної відповідальності в їхніх компаніях.

Плани розвитку міст – пріоритет

«Ми мусимо думати про суспільство, бо розвиток бізнесу неможливий без розвитку суспільства, — зазначила під час виступу Вікторія Гриб. – Основою у нашій роботі є системний підхід до корпоративної соціальної відповідальності, котрий принесе користь громадам міст нашої присутності». За її словами у 2008 році керівництво компанії ДТЕК вирішило, що хаотична роздача грошей на ремонти міських лікарень і будівництво дитячих майданчиків — не найефективніший метод допомоги містам, в яких велика частина населення є працівниками підприємств ДТЕК. Тому компанія розробила довгострокову Декларацію соціального партнерства, до якої на сьогоднішній день приєдналися 18 міст і чотири райони присутності підприємств ДТЕК. Щороку разом з міською владою розробляються програми соціального партнерства відповідно до ключових напрямів: освіта, охорона здоров`я, культурне надбання і спорт. Останнім часом до них додалися ще два — енергоефективність в комунальному секторі і розвиток бізнес-середовища. Ці напрями визначилися в ході реалізації спільного проекту ДТЕК і USAID (Агентство США по міжнародному розвитку) по розробці стратегічних планів розвитку міст: проводиться комплексний аналіз економічної і соціальної ситуації в містах і перспективних напрямів розвитку. До вирішення поставлених завдань компанія підійшла комплексно. Наприклад, щоб підвищити якість теплозабезпечення в місті Курахово, ДТЕК залучив партнера — проект «Реформа міського теплозабезпечення» USAID. Міжнародні експерти провели якісний енергоаудит і допомогли визначити ділянки ланцюга теплопостачання, що найбільш потребують інвестицій. Аналогічну програму розпочато в місті Бурштин Івано-Франківської області.

В основі стосунків – діалог

«Ми хочемо не рибку ловити, а дати вудку, щоб люди самі могли ловити цю рибу. Тобто ми відмовились від безладної добродійності і перейшли до програм соціального розвитку міст, де присутня наша компанія», — розповідає Вікторія Гриб. — На сьогодні компанія вибудовує свою систему соціальної відповідальності. Розроблена Декларація соціального партнерства в першу чергу передбачає в собі – діалог. Тобто ми намагаємось визначити усі точки дотику, котрі є у бізнесу з однієї сторони і у територіальної громади з другої. Що їм важливо для розвитку і чи допомагаємо ми їм чи заважаємо? Треба розуміти, що енергетичні компанії в Україні на сьогодні мають дуже багато проблем – це екологічні проблеми, охорони праці та інші. І бажання вирішити ці основні проблеми це саме те, що повинно нас об’єднувати. Якщо суспільство не буде допомагати бізнесу вирішувати ці проблеми, то бізнес не зможе допомагати суспільству вирішувати їхні проблеми. І ці взаємні стосунки стосуються не лише територіальних громад і бізнесу, а й влади. Бо це саме той трикутник, котрий повинен працювати разом і спільно бачити кінцевий результат».

Під час засідання круглого столу Вікторія Гриб зазначила, що розроблено  багато програм, але основні – це програми розвитку. Це підвищення конкурентоспроможності міст, де розташовані підприємства компанії ДТЕК. Щоб у найближчому часі на цих територіях працював не лише підприємства компанії, оскільки в основному на сьогодні вони є бюджетоутворюючими для цих територій. А й створювався і розвивався малий та середній бізнес, що також буде позитивним для цих територій. За її словами, якщо до соціальної відповідальності буде споживацьке ставлення, то на превеликий жаль покращень у нашому житті не буде.

Як приклад, у селищі Добротвір, що на Львівщині, в липні цього року було відкрито нову швейну фабрику в рамках реалізації проекту розвитку малого та середнього бізнесу у регіоні присутності Добротвірської ТЕС, що входить до ПАТ “Західенерго”. Відкриття нової швейної фабрики стало можливим за підтримки компанії ДТЕК та Спільноти Соціально Відповідальний Бізнес, які залучили у Добротвір інвестора ВАТ “Троттола”, що є одним з найбільших експортерів жіночого одягу в Україні.

Діалог з бурштинцями активний

Річний бюджет розвитку Бурштина – всього 600 тис. грн., на жаль, на ці кошти багато проектів реалізувати неможливо. Тому компанія ДТЕК вирішила виділити 1 млн грн саме на проекти розвитку у місті. «Перший проект, який ми запропонували місту Бурштин, – сказала Вікторія Гриб. – Спільно зі Спільнотою Соціально Відповідального Бізнесу стосувався підвищення спроможності міської влади. Зокрема, Спільнота Соціально Відповідального Бізнесу вчить міську владу правильно писати та подавати заявки на отримання грантів від Єврокомісії».

«Другий проект – енергоаудит теплосистеми міста. Зараз в місті з теплопостачанням великі проблеми та борги. Коли міська влада буде розуміти, які проблеми є, вона зможе визначитись, що робити в першу чергу, тобто розставить пріоритети. Уже після аудиту будемо вкладати кошти в модернізацію теплосистеми міста», – вважає Вікторія Гриб.

«Завдяки нашій співпраці з ДТЕК, ми окреслили коротко- та довгострокову перспективу розвитку міста. Мова йде про модернізацію міської тепломережі та інших проектів розвитку Бурштина. Перші кроки вже зроблено, компанія вклала значні кошти в розвиток міста, зокрема, провела ремонт басейну, а також допомогла мешканцям будинку, який згорів у пожежі», – сказав міський голова Бурштина Петро Курляк.

 ДТЕК дбає за здоров’я людей

«Дуже важливим нашим проектом є національний проект «Телемедицина». Львівська область, зокрема місто Львів якраз і буде пілотним проектом, – повідомила журналістам Вікторія Гриб. – Про його значення і говорити зайве, адже, думаю, усі  розуміють значення  правильного діагнозу і адекватного лікування для збереження здоров’я, а іноді й життя людини.  Тож цей проект дасть змогу співпрацювати  лікарям  різних медичних закладів». Три медичні центри міста Львова: Обласний державний онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр, міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги, Львівська обласна клінічна лікарня та Бурштинська міська лікарня приєднаються до національної телемережі.  Телемедична мережа створюється задля покращення діагностики та раннього виявлення захворювань, забезпечення вільного доступу до медичної допомоги, зменшення затрат на надання допомоги населенню, покращення якості надання медичних послуг та створення єдиного медичного простору в Україні. Медичні консультації будуть надаватись за двома напрямками: онкологія та кардіологія.

Обмін досвідом

В рамках програми соціального партнерства між компаніями ДТЕК, ПАТ «Західенерго» та містами Бурштин, Добротвір, Ладижин, та Спільнотою Соціально Відповідального Бізнесу, ДТЕК впроваджує програму розвитку організаційної спроможності органів місцевого самоврядування. В рамках цієї програми було організовано поїздку до Республіки Польща де представники громадських організацій, керівники міст та працівники генеруючої компанії мали можливість ознайомитись з досвідом розвитку територій польських колег. За словами міського голови Бурштина Петра Курляка знайомство з роботою Жешувської агенції регіонального розвитку була надзвичайно корисною – проект створення технологічного парку можна застосувати і на територій Бурштина. «Зустріч з керівником і засновником фонду «Зростання» Яном Бурим дала можливість зрозуміти основні засади співпраці зі всіма державними, громадськими та бізнесовими структурами, — вважає Петро Курляк. – Європейський досвід розвитку соціальної сфери в контексті функціонування дитячих будинків мені був дуже цікавим». На його думку пізнавальним був досвід гміни Доліна Стругу – з ініціативи місцевої громади було утворено спілки та кооперативи в які увійшли мешканці міста і на їхній території реалізовано бізнес проекти корисні для усіх.

 «Для нас як громадської організації надзвичайно інформаційною була зустріч з керівником і засновником фонду «Зростання» Яном Бурим, — говорить представник громадської організації селища Добротвір «Перспектива+» Ірина Нікітіна. – Нові знання, контакти, конкретні приклади ініціатив громадської організації, реалізації проектів підштовхнули нас до нових ідей а це, як відомо, веде до нових проектів».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *