Роман Онишкевич, керівник Центру досліджень «Тема», про відкриті та приховані причини конфлікту Садового і «Свободи»

Львівський портал

|

Наявність конфлікту між Андрієм Садовим і фракцією ВО «Свобода» у Львівській міській раді насправді був очевидною, як тільки стали відомими результати виборів. Жодна зі сторін протистояння не належить до тих, хто полюбляє йти на компроміси чи готова поступитися хоч часткою своїх впливів чи інтересів.

Утім проводити фронт конфлікту за лінією мер-фракція – дещо неправильно. Точніше було б говорити про протиставлення мер-«Свобода», адже очевидно, що в авторитарній структурі, якою є партія Тягнибока, рішення не може прийматися на рівні фракції. І те, що центр впливу на дії фракції «Свободи» знаходиться поза межами Ратуші, значно ускладнює міському голові можливості для маневру і нівелює його козир як спритного перемовника. Відтак Андрій Садовий цілком логічно та грамотно виніс драстичне питання відміни комунальних тарифів за межі Ратуші – на суд громади та на відкуп прокуратури.  

Утім, це протистояння слід розглядати глибше, ніж просто боротьбу за кадрові призначення чи відміну тарифів. Зауважмо, що з обох сторін лунають взаємні звинувачення у спробах шантажу. Це може бути якраз той випадок, коли обоє мають рацію. При тому жодна зі сторін не є до кінця відвертою. Наприклад, чи були спроби донести до широкого загалу весь, так би мовити, пакет, документів, по яких у Садового зі «Свободою» виникли непорозуміння. Усе зациклилося на політичних питаннях, як от розпуск виконкому чи соціально-політичних, як відміна тарифів. Це при тому, що «Свобода» в останній місяць заблокувала ще й три суто бізнесових питання. Серед них і таке серйозне, як продаж універмагу на площі Ринок. Однак про це воліють мовчати як мер, так і тягнибоківці. Хоча, очевидно, що продаж такого великого об’єкта мав би стати предметом активного громадського обговорення, в тім числі за участю міського голови та найбільшої фракції ради.   

Нагадаємо,  20 жовтня депутати Львівської міської ради прийняли ухвалу «Про скасування рішення виконавчого комітету від 31.05.2011 № 561 (зі змінами)», якою скасували  тариф на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій для населення у м. Львові.

За скасування тарифу на житлово-комунальні послуги проголосували 63 депутати. Більшість голосів ухвала отримала від представників ВО «Свобода».

У відповідь мер Львова Андрій Садовий виступив із публічною заявою, в якій звинуватив «свободівську» більшість у міській раді в тискові на нього, спробі захопити керівні посади в управлінні містом та дестабілізації житлово-комунальної сфери.

 

    

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *