Руслан Кошулинський, голова фракції ВО «Свобода» у ЛМР, про шантаж з боку міської влади

Львівський портал

|

– Пане Руслане, Вам відомо, що сьогодні відбулося засідання комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому дійшли висновку, що скасування квартплати може призвести до великих проблем у господарці міста?  

– Ні. Мені невідомо про жодні висновки комісії, мені про неї не повідомляли.

– Загроза полягає в тому, що місто без чинного тарифу не зможе провадити розрахунки за вивезення сміття, за освітлення будинків, за ліфти, за прибирання та ряд інших послуг. Відтак попросту може господарка дійти до колапсу. Що збирається робити у цьому випадку ВО «Свобода»?

– Ми розцінюємо такі дії команди Садового як шантаж. Подивимося на це з іншого боку. Ви собі замовляєте ремонт у квартирі, платите гроші майстрові чи прорабові, приходите за деякий час і бачите, що в рахунку закладено велику кількість невиконаних або неякісно виконаних робіт. Ви вказуєте, що це треба переробити і платити за ці роботи не будете. Якщо виконавець відмовляється це робити, ви кажете «дякую, до побачення». Команда Садового – виконавчий комітет – собі дозволив самостійно, без громади ухвалити рішення про збільшення платні за комунальні послуги і самостійно встановити перелік послуг. Чи городяни мають дозволити платити собі зайве? Городяни є співвласниками цього міста, а не виконавчий комітет

Отже, ми – як городяни, представники міста, депутати, перший раз сказали: «просимо переробити це». І відмінили ухвалу, якою був збільшений тариф на компослуги. Міський голова Андрій Садовий своїм рішенням, правовим рішенням, наклав вето на ухвалу міської ради. Депутати міської ради, у відповідності до закону, більше як двома третинами депутатів скасували, подолали вето міського голови. Прошу сказати, хто є вищим органом у місті – виконавчий комітет чи городяни. Звісно, що городяни. Городяни відхилили через своїх представників рішення виконкому, подолали вето міського голови і, відповідно, сьогодні діє старий тариф на комунальні послуги, який діяв до підняття тарифу виконкомом.

– Начальник юридичного управління ЛМР Гелена Пайонкевич пояснювала, що рада має право скасовувати рішення виконкому, але повертати попереднє рішення в силу не може. Скасувавши рішення виконкому, яке встановлювало розмір тарифів, депутати не можуть ввести в дію попередні тарифи, а відтак існує тариф «нуль».

–Пані Пайонкевич я пропонував звернутися до судді Кірєєва і він їй також підкаже цілий ряд мотивацій. На превеликий жаль сьогодні через таке словоблуддя… Адже це шантаж. Дивлюсь зараз на перелік і періодичність прибирання дворових під’їздів і решіток. Тут пише: щоденне вологе прибирання сходових площадок. Зайдіть в будинки і спитайте, коли вони бачили, щоб щодня прибирали у них в під’їзді, коли там мили ці підлоги на сходових клітках. Ви уявляєте, як нас шантажує виконавчий комітет? І їх люди не обирали. Їм не надавали право визначати скільки і за що платити. А вони самостійно ухвалюють рішення і потім кажуть, якщо від цього відмовитеся, то буде вам біда. Не буде біди. Хочуть, хай беруть аркуш паперу і пишуть заяву за власним бажанням. Громада їм не дозволяла це робити. От вам і крапочка. А марнославство, марнослів’я, яким вони займаються є смертельний гріх, –каже церква.

– А якщо все таки тариф недійсний і за прибирання буде нічим платити?

Ось вам інший приклад. Коли Верховна Рада відмінила конституцію. То що, почався колапс у державі? Відповідно вступила в силу стара конституція. Якщо відміняється один тариф, відповідно вступає в силу старий тариф.

– Та все ж, якщо не буде чим розраховуватись з комунальниками і будинки залишаться неприбраними, сніг не згрібатиметься, то якими будуть подальші кроки «Свободи»?

– Якщо неприбрані будинки, мешканці мають повне право не платити за ненадані послуги і в такому разі складати акти про бездіяльність.

За нашою інформацією сьогодні голови районних адміністрацій у місті Львові дали розпорядження начальникам жеків писати за власним бажанням відпустку на два тижні. За цей час вони вважають, що через прокуратуру, суди вони будуть домовлятися, щоб відхилити ухвалу міськради. Якимось чином у судовому порядку, через прокуратуру натиснути на депутатський корпус, щоб домогтися свого. Не буде цього.

А хто захоче написати заяву, може не повертатися. Ми не будемо платити зайвої зарплатні начальникам жеків. Ми не будемо забирати з кишень львів’ян кошти начальникові жеку. Такого не буде. Або будуть виконувати послуги якісно, або не будуть. Така є формула взаємин згідно чинного законодавства. Депутати представляють громаду, городян, а міський голова, як головний прораб, забезпечує якість господарки міста. Якщо він не може забезпечити і його люди не можуть забезпечити, хай звільняє тих людей. Така є відповідь.

– Отже, якщо міському голові не вдасться без грошей забезпечити господарку міста, «Свобода» візьметься за організацію прибирання?

– «Свобода» візьме на себе відповідальність перед мешканцями, перед виборцями, за все, що вона зробила.

А РХП бере на себе відповідальність за те, що вони через свого міського голову залазять у кишені мешканцям Львова?

Коли останній раз вивозили сміття, коли мили у будинку? А коли пенсіонерка живе в однокімнатній квартирі і платить 80 грн – це справедливо?

Не можуть виконати – хай звільняються. Ми заповнимо місця. Знайдемо інших людей. Ринок праці є незабезпечений. Нема проблем, люди будуть працювати на тих посадах. І не треба нас шантажувати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *