Андрій Садовий, міський голова Львова, про скасування депутатами тарифу на квартплату, розпуск виконкому та загалом ситуацію в місті

Львівський портал

|

– Пане Андрію, чи є вже реакція щодо вчорашніх ухвал, якими депутати подолали вето міського голови по тарифах на квартплату і розпуск виконкому?

– Я уже сьогодні звернувся до прокуратури, щоб отримати належну експертну оцінку і відповідне реагування.

– Тож якими є тарифи на квартплату після відповідної ухвали?

– Тарифи на сьогоднішній день є такими, як і були. Зараз ці матеріали опрацьовує прокуратура, думаю, що на понеділок ви зможете отримати всю найсвіжішу інформацію.

– Ви вчора говорили, що буде діяти тариф «нульовий», якщо депутати подолають вето…

– Є чинне законодавство, за яким прокуратура може опротестувати відповідні ухвали і сьогодні прокуратура власне вивчає всі матеріали по даних питаннях.

– Якщо прокуратура опротестовує ухвали, якою є подальша процедура щодо тарифів?

– Зупиняється дія цієї ухвали.

– У такому випадку депутати можуть понести відповідальність?

– Власне прокуратура повинна вивчити суть проблематики. Вчора я спілкувався з прокурором області, прокурором міста. І я надіюсь буде реакція, яка буде відповідати чинному законодавству України.

– Коли буде сформований новий виконком і чи вже запланована сесія, на якій розглядатиметься новий склад виконкому. Та як його відсутність вплине на діяльність міста?

– Якщо стати збоку і спостерігати за процесом, то це може призвести до дуже великої дестабілізації в місті, тому що відсутність відповідного органу, хаос з тарифами… мені важко зрозуміти, чому частина колег депутатів не розуміє таких елементарних речей. Можливо є якісь команди, які не хочуть публічно озвучувати. Але на сьогоднішній день є стабільна ситуація, є діюча влада, є діючі тарифи і, думаю, на понеділок буде відповідне реагування прокуратури. І ми зможемо рухатися вперед. Думаю, повинно дійти усвідомлення до колег депутатів, що вони прийшли сюди (у міську раду) для того, щоб працювати на користь громади міста Львова, а не думати, як піднімати свої рейтинги перед виборами 2012 року до Верховної Ради.

– Ця ситуація загострить конфлікт між вами і фракцією «Свободи»?

– Я не бачу конфлікту, який може бути в мене з тими чи іншими партіями. У мене є конфлікт постійний з хамством, з невіглаством, незнанням законів тих чи інших політиків. Це є дійсно конфлікт

– Ви ставите дорівнює між хамством, невіглаством і «Свободою»?

– Ні. Ніяким чином. До всіх політичних сил маю повагу і пошану. Я завжди вірю в те, що якщо хтось робить помилки, то згодом повинен думати, як ці помилки виправляти.

– Сьогодні у Львові багато мерів з інших міст, екс-мер Сієттла, Ви з ними обговорювали ситуацію, що мала місце у Львові?

– Насправді колеги з американських міст взагалі цього не можуть зрозуміти. Тому що після подібних речей, громада міста таких депутатів мала б… Вони б не змогли більше працювати… Наша українська демократія молода, вона тільки вчиться і тут насправді дуже важливою є правдива інформація, щоб вона була зрозумілою громаді міста. Хто не був присутній на пленарному засіданні, тому важко зрозуміти дискусію емоцій.

– Чи була зустріч з головами фракцій ЛМР, на якій розглядалося питання нової структури міської ради?

– Сьогодні у нас проходить форум мерів, ми приймаємо міських голів з інших міст України, цей форум буде тривати впродовж всього дня. А стосовно структури я телефонічно обговорив питання з багатьма колегами, але багато з них кивають в сторону найбільшої фракції (ВО «Свобода» – ред..), бо вона має більшість у міській раді і їх голоси вирішальні. Колеги зі «Свободи» подали своє бачення по структурі. Це бачення передбачає ліквідацію департаментів, збільшення кількості заступників, що для мене є неприпустимим. Я вважаю, що заступників треба зменшувати, а департаменти є дуже важливим чинником для глибшого доступу людей до процесів, які відбуваються в місті, для спрощення структури управління. Тим більше, що дуже багато українських міст беруть структуру Львова, як базову для себе і роблять аналогічні позитивні зміни, такі як ми зробили у 2006 році. Тому, на мою думку, вертатися в печерні часи – це не є правильно. Я буду пробувати ці істини тлумачити колегам-депутатам, щоб вони зрозуміли і пристали на пропозицію, яку подав міський голова. Вона має певні зміни по відношенню до сьогоднішньої структури. Пропонується створити управління, яке займалося б питаннями ОСББ, створити управління, яке займалося б новітніми технологіями і управління персоналом. При цьому я пропоную кількість урядників в місті зменшити. Будемо шукати точки дотику.

– Чи буде окреме пленарне засідання по структурі?

– Якщо буде готовність голосувати за структуру, запропоновану міським головою, можна проводити чи спеціальне чи планове засідання. Головне, щоб було бажання. Не є самоціль провести сесію по структурі. Є ціль, щоб у місті була дієва влада. До тих елементів хаосу, які пропонуються ще додати хаос по структурі, то тоді – повністю розбалансувати місто. Кому це вигідно? Мешканцям? Та мешканцям це не потрібно. Мешканцям треба, щоб були теплі батареї, щоб вода була в крані, дороги були відремонтовані і сніг прибирався. Їм це важливо. Я вчора почув одного депутата, в якого спитали, а чому ви голосували за подолання вето по тарифах? Він дуже красиво сказав: «А мені чим гірше в місті, тим краще, бо тоді я буду мати політичні шанси, щоб критикувати і вигравати на виборах». Це трагічно. Коли такі висловлювання лунають – це дуже трагічно.

– А тепер ще назвіть прізвище цього депутата?

– Можливо він буде мати сміливість сам це сказати вам в очі.

– Тобто Ви на поступки по структурі не підете?

– Поступки в чому? Щодо питань департаментів – не піду, заступників – не піду. Навіщо мені більше заступників? Як громада зрозуміє, що депутати пропонують меру мати більше заступників? Нащо мені більше. Я, можливо, навіть скорочу існуючу кількість заступників. У чому мені йти на поступки? Насправді я хочу глибше зрозуміти авторів ідей. Тому що мені подають варіант, а я не розумію, для чого це. Я людина, яка логічно мислить. Така моя освіта. Якщо логічно пояснити, я завжди до логіки пристаю. А так: «давайте, бо нам сі так подобає». Так не буде.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *