Володимир Мазяр, в. о. голови правління ПАТ «Західенерго», про підготовку генеруючої енергокомпанії до зими

Львівський портал

|

ПАТ «Західенерго» разом зі своїм акціонером компанією ДТЕК ще наприкінці лютого цього року розпочали ремонтну кампанію на енергоблоках Добротвірської, Бурштинської та Ладижинської станцій. Завдяки вкладеним коштам та проведеним роботам українці будуть забезпечені безперебійним постачанням електричної та теплової електроенергії. Незважаючи на те, що практично усі енергоблоки відпрацювали свій проектний ресурс, фахівці генеруючої компанії разом зі своїми акціонерами підтримують все обладнання у робочому стані. А завдяки серйозним реконструкціям вдається продовжити термін експлуатації деяких енергоблоків на 10-15 років. Про підготовку генеруючої компанії до осінньо-зимового періоду розповів в. о. голови правління ПАТ «Західенерго» Володимир Мазяр.

– Які завдання ставить перед собою генеруюча компанія ПАТ «Західенерго», готуючись до осінньо-зимового періоду?

– Основне завдання, яке стоїть перед нами, – надійна робота енергоблоків для забезпечення видачі електроенергії на енергоринок і теплової для споживачів міст України та містечок, де безпосередньо розміщені станції нашої генеруючої компанії. А основне, щоб воно було безперебійним і надійним.

У першу чергу визначаються обсяги необхідних робіт, затверджуються графіки капітального, середнього та поточного ремонтів обладнання, щоб забезпечити їх надійну і безперебійну роботу. І цей графік у нас, безумовно, виконується. Тому під час ремонтної кампанії, що почалась ще в лютому цього року, ми розпочали підготовку енергоблоків до початку осінньо-зимового періоду. Важливим завданням для ремонтних підрозділів є повне виконання запланованих обсягів ремонтних робіт.

Основними питаннями щодо підготовки станцій до роботи в осінньо-зимовий період є виконання всіх видів робіт з ремонту основного та допоміжного обладнання, будівель і споруд, підготовка до роботи теплових мереж, що перебувають на балансі ТЕС, та накопичення до початку ОЗП запланованих обсягів основного та резервного палива.

– Чи проводили реконструкції та капітальні ремонти енергоблоків на станціях?

– У ході цьогорічної ремонтної програми проведено капітальні ремонти 11-го енергоблоку Бурштинської ТЕС та
3-го енергоблоку Ладижинської. Щоб було зрозуміло читачам, капітальний ремонт – це надзвичайно великий обсяг робіт. Практично це повне розбирання всього обладнання і фактично з відновленням його проектних характеристик. Ми знімаємо обмеження потужностей, які в нас були на цьому обладнанні, і в результаті виконаних робіт підвищуємо потужність блоку порівняно з тим, якою вона була до його ремонту. Скажімо, для прикладу, потужність 11-го енергоблоку до капітального ремонту була – 175 МВт, а тепер, за потреби, – до 200 МВт. А поточні ремонти – це підтримання працюючого обладнання в робочому стані, тобто не проводиться заміна комплектуючих, проводяться випробування, перевірка працездатності, за потреби – окремі невеликі заміни, але практично вони незначні.

Насправді, найпотужнішими ремонтними роботами для «Західенерго» є реконструкції енергоблоків. Для прикладу, реконструкцію 7-го енергоблоку Бурштинської ТЕС буде закінчено в грудні цього року. Після цієї реконструкції термін роботи енергоблоку буде продовжено на 15 років, оскільки проводиться заміна основних комплектуючих. Його потужність заплановано збільшити до 206 МВт від встановленої електричної потужності 185 МВт. Ще одне важливе питання у реконструкції цього енергоблоку – встановлення абсолютно нових електрофільтрів. При цьому у нас значно знижується кількість викидів золи в навколишнє середовище, що покращує екологічну ситуацію в регіоні. А, по суті, ми йдемо до того, щоб виконувати вимоги Європейського Союзу щодо викидів шкідливих речовин в атмосферу тепловими електростанціями. Наші електрофільтри після реконструкції повинні мати викиди твердих частинок не більш як 50 мг/м3. Слід зазначити, що по всіх станціях йде постійний моніторинг цих викидів на кожному блоці.

– Які кошти було заплановано цього року на ремонтну кампанію?

– При запланованих витратах у 2011 році на ремонт обладнання, будівель і споруд по ПАТ «Західенерго» 435 705 тис. грн. за 9 місяців 2011 р. виконано робіт на суму 360 800 тис. грн., що становить 96,73% від плану січня-вересня 2011 р. Але ремонтна кампанія ще не закінчилась – певні ремонтні роботи триватимуть до кінця року, але це жодним чином не впливає на роботу станцій та виконання диспетчерських графіків. Завершено підготовку тепломереж до опалювального сезону: проведено ремонт аварійних ділянок тепломережі, відремонтовано мережні та підживлюючі насоси, виконано гідропневматичне промивання, опресовку та хлорування тепломережі. Тобто усі тепломережі переведено на зимовий графік роботи. На всіх трьох станціях ПАТ «Західенерго» тепломережа після ремонту включена в роботу і працює в режимі гарячого водо- та теплопостачання для Добротвора, Бурштина та Ладижина.

– На скільки станції забезпечені паливом, яке необхідне для надійного і безперебійного функціонування станцій?

– Складено графік створення запасів вугілля на складах ТЕС ПАТ «Західенерго», проводиться накопичення запланованих обсягів основного та резервного палива. На початок жовтня на Бурштинській станції на складах накопичено 300 тис. тонн запасів вугілля. На Ладижинській і Добротвірській станціях по 100 тис. тонн. Цього цілком достатньо для стабільної роботи ТЕС в осінньо-зимовий період і виробітку необхідних об’ємів електроенергії. А наші партнери з вугільної галузі Львівсько-Волинського та Донецького басейну забезпечили нас стабільним постачанням якісного вугілля в достатній кількості для роботи станцій та підтримки запасів на складах. Завдяки цьому ми забезпечимо виконання експортних зобов’язань України перед іноземними партнерами з експорту електроенергії.

Що стосується використання газу для потреб енергоблоків, то на сьогодні у нас підписано договір з НАК «Нафтогазом України» на постачання газу. Також діє затверджена програма скорочення використання об’ємів газу, і ми її виконуємо завдяки проведеним ремонтам та реконструкціям обладнання. Мазут у необхідних об’ємах доставлено на усі станції ПАТ «Західенерго».

– У розробленій стратегії розвитку ПАТ «Західенерго» передбачено будівництво нових енергоблоків?

– Звичайно. Скажімо, для Бурштинської ТЕС в першу чергу – це заміна перших чотирьох енергоблоків. Для Добротвірської – будівництво трьох нових енергоблоків потужністю 225 МВт кожен. Це дало б можливість нарощувати виробництво електроенергії та збільшити експорт у країни Європи. Станом на сьогодні генеруючі потужності Добротвірської ТЕС дозволяють експортувати 200 МВт. Щоб ефективно працювати на українському ринку та конкурувати з європейськими виробниками електроенергії, необхідно впроваджувати нові технології, проводити модернізацію та заміну зношеного устаткування.

Але усім зрозуміло, що практично всі енергоблоки відпрацювали свій проектний ресурс, і без серйозних капіталовкладень неможливо розвиватись. Будівництво нових енергоблоків потребує мільярдних капіталовкладень. А щоб стати конкурентоспроможним на європейському енергетичному ринку, необхідно, в першу чергу, проводити серйозну модернізацію всієї генеруючої компанії, і це не лише будівництво нових енергоблоків.

Зіновія ВОРОНОВИЧ, «Високий Замок»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *