Василь Гутковський, гендиректор ЛА «Піраміда», про те, що закон про національний культурний продукт вимощує для книговидавництва дорогу в пекло

Львівський портал

|

“На сьогодні діє закон про підтримку українського книговидання, де український видавець звільнений від ПДВ і від податку з доходу до 2015 року. На сьогодні видавництво «Піраміда» не платить ні ПДВ, ні податок з доходу. Нещодавно з’явився закон про національний культурний продукт, який мене не те, що обурив, а поставив перед фактом взагалі покинути книговидавничу галузь, якою я займався усе своє свідоме і несвідоме життя. Бо, ніби благими намірами, цим законом вимощена дорога в пекло.

Що ми сьогодні маємо: перше – Податковий Кодекс, який сьогодні нас уже поставив на коліна. У мене бухгалтер вчора повернулася з Податкової і сказала, що її «відфутболили», бо податківці самі ще не розібралися в тому ПК і вони нічим нам не можуть допомогти.

Два роки тому у мене у видавництві працювало 40 чоловік, на сьогодні – 20! Сьогодні у «Піраміді» існує проблема з виплатою заробітної плати, орендою, тощо. До цього призвів новий Податковий Кодекс.

Друге – ось цей закон (про національний культурний продукт – ред.) ставить мене взагалі на коліна і говорить про те, що мені слід закривати свою фірму.

Я скажу одне, перше, що мені не подобається по-перше – виключно декларативність цього закону. Тут лише одні декларації, які нічого не дають. Якби там було закладено 1 млрд на закупівлю книжкового продукту до бібліотек України, ми отримували сертифікацію, наші книжки купували, тоді таке я розумію, а тут що? Одні декларації.

По-друге – мені не подобається сертифікація. Сертифікація – це хтось буде сертифікувати щось. У цій сертифікації якийсь чиновник буде впливати на те, чи якась книжка буде підтримана. Скоро буде «Форум видавців», 45 нових книг нами підготовлено на цей захід, але у нас виникає проблеми з коштами. Я розглядав це питання в банках, банки кредити не дають навіть попри те, що я заставляю свою друкарню. То тут я маю ці книжки подати комусь і сертифікувати? Що чиновник у свою чергу зробить – він покладе цю книжку у шухляду і допоки я не прийду до нього з якимось «чемоданчиком» маленьким, він буде довго і нудно розглядати. То чому ми міняємо один закон на інший, який взагалі не дороблений?

Далі, постає питання, чи працювали якісь фахівці видавничої галузі над тим законом? – жоден!

Те, що сьогодні відбувається – воно відбувається для того, щоби поставити книговидавничу галузь на коліна”.

Фото Новий погляд

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *