Михайло Хміль, голова фракції «Фронт змін» у Львівській міській раді, щодо популізму під час приватизації готелів

Львівський портал

|

 «Насправді жодних змін, хочу наголосити – законних змін, які б змінювали процедуру приватизації не відбулося. Відповідно до закону, під час малої приватизації впливу на затвердження ціни депутатським корпусом при приватизації об’єктів – немає. Як на мене, це свідомо проголосована ухвала, яка суперечить закону і друге – вона буде або заветована міським головою, оскільки є незаконною, або буде опротестована прокуратурою.

Та навіть, якщо протест прокурора колеги відхилять, то в індивідуальному порядку підприємець, який отримав дозвіл на приватизацію, укладає договір на виготовлення оцінки й купує за цією ціною об’єкт. Більше депутатський корпус на ціну викупу об’єкту не впливає. Політична партія «Фронт змін» виступає за приватизацію, ми розуміємо проблему наповнення бюджету, але не в такий спосіб. Із порушенням закону і, знаючи, що це буде опротестовано. Це елементарна бутафорія і окозамилювання. Для того, аби показати, що міська рада робить спроби впливу на затвердження ціни чи то недопущення наступних варіантів типу «готель «Львів»-2».

– Чи відома приблизна ціна, за якою можна продати готелі «Леополіс» і «Гранд Готель»?

– Ціни не озвучено. Згідно до закону Про малу приватизацію, ціну визначає експерт, експерта визначає управління комунальної власності. І ця експертна оцінка є ключовою константою і жодних змін, коригуванню не піддається.

Хочу запевнити ці два готелі «Гранд Готель» і «Леополіс» будуть продані по тій ціні, яку визначить експерт. А наскільки ціна буде відповідати ринковим умовам – не знаю. Можу привести приклад. Навпроти «Гранд Готелю», на проспекті Свободи продається будинок. Так от, там ціна квадратного метра коливається, в залежності від поверхів, від 2 до 2,5 тис доларів. При цьому цей об’єкт, як і згадані готелі, потребує, як капітальної, так і поточної реконструкції.

– Для чого була необхідна ухвала про визначення на сесії ціни на об’єкти приватизації?

– Для того, щоб справити враження на громадян, що мовляв роблять, але їм не вдається. Ці зміни до ухвали, що прийняла міська рада – робота на публіку. Ця ухвала незаконна річ. На пряме моє питання міський голова сказав: «Я зараз її не підпишу» і можливо не підпише взагалі. Але Пайонкевич (начальник юридичного управління ЛМР) висловила застереження щодо законності ухвали, то невже міський голова підпише її?

– Чи відомий уже експерт, який встановлюватиме ціну?

– Ні. Експерта визначає управління комунальної власності. І, як згадувалося, вся відповідальність на цьому експерті. Але яка користь громаді, якщо він визначить занижену ціну? Юридично він відповідатиме, покарання може понести але скасувати рішення неможливо, в бюджет від цього більше коштів не потрапить і юридично опротестувати неможливо. Рада на це не впливає.

Ми пропонували механізми, аби не допускати продажу за заниженою ціною. Але треба приймати такі важливі рішення не поспіхом і не виходячи з політичної доцільності, а згідно чіткої програми розвитку міста. Тоді б таких питань не виникало.

Ми піднімали питання зміни процедури викупу раніше, але це питання відкладалося.

– Як Ви думаєте, згадані готелі продадуть за прийнятну ціну?

– Немає гарантії, що ціна буде адекватною.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *