Петро Писарчук, народний депутат України, про антикорупційний закон та відповідальність суспільства

Львівський портал

|

«Закон України “Про засади запобігання та протидії корупції в Україні” загострить увагу суспільства на проблемі корупції, яка сьогодні ганьбить Україну та гальмує розвиток державності.

Наслухаєшся політиків: одні шукають ворогів в Москві, інші – в Брюсселі, а насправді до найбільших наших ворогів без перебільшення можна віднести саме корупцію, яка, як ракова пухлина, запустила свої метастази в офіси партійних, громадських і навіть релігійних організацій.

Антикорупційний закон можна розцінювати як перший крок на шляху боротьби з корупцією. Проте одними законами корупцію не побороти, як і, до речі, репресіями. Немало людей вже абсолютно спокійно сприймають таку ситуацію, коли з пожертв на будівництво чи ремонт храму, треба дати «відкат» настоятелю храму. Тому вирішальна роль в подоланні корупції залишається за суспільством. Доки ми не почнемо себе поважати, єдиним фронтом не встанемо проти непомірних апетитів знахабнілого чиновництва та інших носіїв влади поживитись за наш рахунок і не перестанемо їх провокувати на хабарі – ніхто корупцію не поборе.

Українцям потрібно зректися філософії «не помастиш – нічого не вирішиш». Коли той, що дає, буде нести перед державою таку ж відповідальність, як і той, хто бере хабаря, – можливо, тоді з’явиться додатковий бар’єр на шляху розгулу корупції. Але ще раз хочу наголосити, що на одному страху бути покараним цю проблему не викоріниш. А без її вирішення у нас немає майбутнього».

Нагадаємо, в Україні з 1 липня набирає чинності закон “Про засади запобігання та протидії корупції в Україні”, крім ст.12 (Фінансовий контроль), що набере чинності з 1 січня 2012 р.

Антикорупційний закон передбачає ефективні правові механізми запобігання, виявлення, припинення і розслідування корупційних правопорушень як у публічній, так і в приватному секторах. Істотно розширено коло осіб, які є суб`єктами відповідальності за корупційні правопорушення. Серед них, зокрема, і верхівка влади – Президент, прем`єр-міністр, голова Верховної Ради, генеральний прокурор – і керівники інших центральних органів виконавчої влади. Цей закон також дозволяє виявляти корупцію в сфері надання публічних послуг, зокрема в діяльності аудиторів, оцінювачів, нотаріусів та ін.

У законі також вводиться обов`язок державних службовців декларувати не тільки свої доходи, але і близьких осіб тощо.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *