Станіслав Ніколаєнко, екс-міністр освіти, про ініціативу скорочення майже 900 вишів в Україні

Львівський портал

|

“Знаєте, це біда стосується не тільки Табачника, а й всієї України. Якщо раніше в нас був індустріальний тип економіки і він вимагав великого числа інженерів, фахівців, учених, то сьогодні, коли є не індустріальний, а сировинний розвиток, то в людей склалося враження, що не потрібно освіти і суспільство ніби це нормально сприймає. Це біда!

Потрібно не закривати навчальні заклади, а їх реформувати. І закривати навчальні заклади неякісні. Коня потрібно ставити попереду воза. Якщо ми ставимо перед собою завдання закривати виші тільки тому, що вони багато коштів беруть із бюджету, то України не буде. Ями сьогодні витрачаємо 5-6% ВВП на освіту, а закон вимагає 10%. Але олігархам це забагато, їм треба на Євро, на якісь проекти, адже вони отримають гроші. З освіти ж назад нічого не вернеш — так їм здається — але ж усе починається з освіти. І багатство кожного українця і олігархів у тому числі.

Тому я вважаю, що потрібно запровадити ЗНО при випуску з вишу, а не тільки при вступі і дивитися, які вузи справді неякісні. От наприклад є собі міжнародний якийсь там університет. Оцінили його — зі ста випускників два чи три склали ЗНО на трієчки, а решта — на двійки. Тоді й треба забирати ліцензію у такого вишу і закривати виш. А якщо ми будемо заривати Глухівський університет, який пам`ятає Костянтина Ушинського, Ніжинський університет, який пам`ятає Гоголя чи ваш Дрогобицький педуніверситет. До цього не можна допускати, бо ми зробимо темну націю, що буде нездатна йти шляхом прогресу.

У нас, до речі, не 900 університетів, а 340 і з них 110 — приватні. Тому наше завдання -уважно все це пересіяти, а не давати завдання все це позакривати. Я повернуся нещодавно з Туреччини, то там в кожному великому місті відкривають університети, а ми закриваємо. То що ми йдемо у зворотньому напрямку?”

Нагадаємо, вчора у ЗМІ міністр освіти та науки України Дмитро Табачник заявив про наміри різко скоротити число вишів в Україні — з майже 900 до 90.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *