Петро Писарчук, народний депутат, про зміни до Конституції і заклик Президента працювати для України і людей

Львівський портал

|

– Петре Івановичу, останні події в парламенті – маю на увазі ухвалення змін до Конституції – викликали чимале обурення серед опозиційних сил. Прокоментуйте, будь ласка, які наслідки для виборців потягнуть ці зміни?

– Болить душа за неправду, бо вічні опозиціонери знову намагаються насіяти смуту в народі. Загроза людям і нашій державності та демократії лежить саме в їхніх діях, а не в прийнятих Верховною Радою рішеннях.

Україна, яка однією з перших в Європі зробила спробу жити за зведенням правил, в 1996 році за оцінками тієї ж Венеціанської комісії прийняла одну з найкращих Конституцій сучасної євроспільноти.

Але, коли Конституцію Пилипа Орлика приймали на майдані, сьогодні це зробити неможливо. Є чітко прописана процедура, а тому її потрібно дотримуватись. Приймати чи вносити зміни до Конституції на майданах, з`їздах партій це перший крок до анархії в державі. Як на мене, політиків до цього процесу взагалі допускати шкідливо. Саме це і підтверджує п`ятирічна метушня навколо основного Закону, яку ми спостерігаємо до нині. Спочатку внесли зміни до Конституції, потім самі ж ініціатори ці зміни розкритикували.

Я розумію, що людям обтяженим побутовими проблемами важко розібратись у всіх цих перипетіях і тонкощах. До них, в першу чергу, звертаюся, бо ніхто в них виборчого права не забирав. І Президента, і парламент вони обирали на п`ять років і саме через п`ять років у них буде можливість їх переобрати. 

– Тоді чому опозиціонери так вперто виступають проти цих змін?

– Бажання опозиційних політиків провести вибори до парламенту у 2011 році продиктовані абсолютно не турботою про людей, а тільки непомірним бажанням деяких опозиціонерів сховатися за депутатську недоторканість. Пам`ятаєте, як вони обіцяли ліквідувати недоторканість на позачергових виборах 2007 року? А сьогодні вони звинувачують нас у тому, що ми хочемо позбавити депутатів недоторканості задля розправи з опозицією.

Отакі підходи і така правда. Про те, що недоторканість є проявом демократії і страховим поясом для опозиції, я говорив під час тодішніх дебатів, але хто мене чув?
Хотілось би, щоб ми сьогодні почули Президента України Віктора Федоровича Януковича, який у своєму виступі на відкритті сесії закликав нас, незважаючи на різні політичні погляди, думати не про свої вузькопартійні інтереси, а про Україну.

– А може опозиційні сили власне і думають про Україну, критикуючи зміни до Конституції та пропонуючи своє бачення?

– Ми мусимо менше критикувати Конституцію, а навчитися її виконувати. А питаннями вдосконалення Основного закону має зайнятися Конституційна асамблея, яку пропонує утворити Президент держави. Туди мають увійти авторитетні, незаполітизовані фахівці з питань державотворення та права.

– На Вашу думку, яка виборча система сьогодні є виправданою? Чи справді варто повертатися до змішаної системи, відновлюючи «мажоритарку»?

– Перш ніж проводити вибори до Верховної Ради України, потрібно раз і назавжди покінчити з політичною корупцією у вигляді партійних списків. Виборці вправі спитати у Юлії Тимошенко, яка фактично вкинула країну в позачергові парламентські вибори 2007 року, обіцяючи їм, що в списках її блоку більше ніколи не буде «зрадників та запроданців». Подивіться, що ми маємо сьогодні. Так званих «запроданців» стало ще більше, ніж після виборів 2006 року. А може вони зовсім не «запроданці» і «тушки», а люди, які не хочуть обслуговувати вузькопартійні інтереси і роблять непростий вибір на користь держави.

Тому, щоб не було цього у майбутньому нам потрібно повертатись до пропорційно-мажоритарної системи виборів, або шукати інші шляхи прив`язки народних обранців до виборців, а не партійних вождів.

Перш ніж іти на чергові вибори до Верховної Ради, нам потрібно серйозно попрацювати над виборчим законодавством. Далі скажу ультрапатріотичним політикам: щоб мати амбіції, потрібно набратись амуніції. Гріш ціна цим вашим патріотичним заклинанням, якщо ми не навчимося розбудовувати господарку, вирішувати повсякденні проблеми людей. Ті, хто у 2004 році оголошував мене «ворогом України», за «кусень сала» нерідко першими побігли, як тоді вони показали до «донецьких» на службу. А тому, виборцям потрібно бути пильними і не давати себе дурити у майбутньому. 

– Президент Віктор Янукович виступив у парламенті із доволі обнадійливою промовою. На Вашу думку, чи вдасться парламенту реалізувати ті цілі, які поставив голова держави?

– Незважаючи на всі проблеми, що навалилися сьогодні на людей, Україна як ніколи має шанс вирватися з економічної прірви, стати повноправним членом Європейської спільноти.

Знаю, що ці мої слова викличуть скепсис у багатьох читачів, але ми терпіли п`ять років розгардіяш у державі. Тому сьогодні дослухаймося до Президента, і не тільки критикуймо те, що сьогодні, може, й непопулярне, а кожен на своїй ділянці попрацюймо на Україну і людей. Не такий вже великий – всього півтора роки – кредит довіри до нас, парламентарів. Абсолютно переконаний, що якщо за цей час нам не вдасться переламати ситуацію в державі, то нас чекає політичний смітник. Сподіваюсь, що це розуміє більшість опозиціонерів.

Власне, це підтверджує і надзвичайно толерантна поведінка опозиціонерів під час виступу Президента України на відкритті чергової сесії парламенту. Скажу, що вперше за майже дев`ять років мого депутатства, опозиціонери уважно слухали Президента держави, а це – перший крок до розуміння нашої спільної відповідальності за державу Україна. Власне, виступ Президента України і продемонстрував його прагнення до об`єднання всіх державотворчих сил задля розбудови української держави. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *