Василь Дмитрів, керівник департаменту маркетингу ПАТ «Концерн Галнафтогаз» (мережа АЗК ОККО), про те, наскільки може подорожчати бензин та дизпаливо

Львівський портал

|

«Звичайно, прогнозувати дуже важко, оскільки є багато чинників, які впливають на ціну. Перше – мито на імпортне пальне. Якщо його введуть, то це додасть до існуючих цін ще додатково 1грн- 1.50 грн на бензин А-95, а на дизпаливо додатково 70-80 коп. Якщо ж не введуть, зрозуміло, цього росту не буде.
Наступний чинник – світові ціни на нафтопродукти, які передусім залежать від вартості нафти. Останніми днями нафта відкотилася на 2-3 долар. Але ринок нафти дуже волатильний – ціна може бути 90 доларів, а завтра впасти до 85 доларів за барель. І, відповідно, це сильно позначиться на цінах на бензин та дизпаливо.
Якщо спробувати спрогнозувати на найближчий час, то уже в лютому ми бачимо 9.50 грн за літр бензину А-95, а літр дизпалива – 8.40 грн.

Окрім того, передбачається, що цього року світова економіка все ж почне оживати й ціна на нафту у другому півріччі сягне до 100 доларів за барель. А при такій ціні, навіть якщо врахувати, що мито не буде введено, то ріст цін буде в середньому до 10-10.20 грн/л на А-95 та близько 9 грн/л на дизпаливо. Відповідно, введення мита на імпортне пальне додасть ще 1 грн-1.50 грн.
Також при рості курсу гривні, можна очікувати росту ціни на нафтопродукти. Чому прогнозуємо ріст ціни на нафту? Цього року очікується "накачування" економіки США доларом. Відповідно долар буде знецінюватися, а в такій ситуації, як правило, ціни на сировинних ринках піднімаються. Очікується, що курс гривні буде більш-менш стабільний – у районі 8 грн за долар, але нафта дійде до позначки 100 доларів за барель».

Експерти називають можливі ціни на нафту 110-120 за барель. За їх словами, кожні 10 доларів на барелі нафти додають 60-65 копійок на літрі А-95."

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *