Василь Барилюк, голова ЛОО партії «Сильна Україна», про те, як вплинуть зміни до закону про місцеві вибори на виборчий процес на Львівщині

Львівський портал

|

У мене подвійне відчуття у зв’язку із змінами, які мають бути внесені до закону про місцеві вибори. Зрозуміло, що здоровий глузд переміг, тобто поки що ні, але є надія що переможе. Я колись говорив, що маю надію на те, що коли депутати відпочинуть, покупаються, то трохи голови їм вистигнуть, і вони зрозуміють, що з цим законом йти на вибори не можна. Це по-перше.

По-друге, норми цього закону шкодять Партії регіонів, тому що вони показують таким чином своє безсилля, зв’язуючи руки і ноги тим, хто хоче йти на виборчі перегони. Зрозуміло, що ці норми в першу чергу шкідливі для них.

Ще два місяці тому, коли з’явився новий закон про місцеві вибори, я сказав своїм головам бюро у районах, що є висока ймовірність того, що дуже одіозна норма цього закону буде скасована. Зараз Партія регіонів розуміє, що ця норма більше працює проти неї, ніж за.

Що ж стосується того, для чого була прийнята норма, яка обмежувала участь партій у місцевих виборах, то вона на певний час дезорганізувала ряди молодих партій. Люди почали бігати і шукати висунення від інших партій, чого я не вітав, але тим не менше, люди мають право вибору.

Мені важко сказати, як новий закон про вибори вплинув на інші партії, але, думаю, певний елемент дестабілізації виник. Плюс найосновніше те, що провладна партія мала можливість вибору кандидатів по мажоритарним округам, і до неї вступили кандидати, які призупинили своє членство в інших партіях. Тобто вона мала можливість більшого вибору серед кандидатів. Можливо ця норма закону для цього і була прийнята, можливо, я перебільшую і переоцінюю можливості штабу Партії регіонів.

Наразі ми раді, що цю норму скасують, і ми зможемо брати участь у всіх без винятку виборах у районних центрах Львівщини.

На жаль, не скасовується норма про те, що у райцентрах і містах районного підпорядкування не передбачено висунення від районних організацій кандидатів у мери та депутати до міських рад. У таких містах, на жаль, ми участі у вибрах взяти не зможемо.

Нагадаємо, позачергова сесія Верховної Ради України шостого скликання розпочнеться у понеділок, 30 серпня, о 10-й годині. Як повідомляє Інформаційне управління Апарату ВР, відповідне розпорядження підписав голова парламенту Володимир Литвин. До розгляду ВР включено питання про проект закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».

Новий закон «Про вибори депутатів Верховної Ради Криму, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів» набув чинності 31 липня. Згідно з законом, місцева організація партії має право висувати своїх кандидатів в депутати місцевих рад лише в тому випадку, якщо вона зареєстрована за 365 днів до виборів.

У законопроекті змін до закону про місцеві вибори, зареєстрованому Партією регіонів, передбачається зняття цього обмеження.

Місцеві вибори мають відбутися в Україні 31 жовтня цього року.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *