Евакуаційне закулісся Львова
Чи готові торгово-розважальні заклади міста Лева до надзвичайних ситуацій?
Смертоносна пожежа у торговому центрі у російському Кемерово сколихнула мало не весь світ. Те, що вдалося з'ясувати попри традиційні потуги російської влади «зам'яти» трагедію, насправді жахає: вогнище спалаху, ймовірно, знаходилося в одному з кінозалів; відвідувачам, аби врятуватися, довелося вистрибувати із вікон. Через трагедію загинуло щонайменше 64 людини, серед них – багато дітей. Усе сталося через недбалість керівництва торгового центру та недотримання техніки безпеки. Після трагедії у соціальних мережах виник справжній ажіотаж навколо цієї події: одні зі сумом співчували сім'ям загиблих, а інших цікавило, наскільки торгові центри у їхніх містах готові до надзвичайних ситуацій?
Всі небезпечні та трагічні ситуації трапляються у 99% випадків дуже неочікувано як для працівників, так і для відвідувачів подібних закладів. Саме тому Львівський портал без попередження здійснив журналістську перевірку найбільших розважальних закладів Львова, зокрема тих – де спостерігається найбільше скупчення дітей різного віку: «Дитяча планета» на вулиці Стрийській, «Планета кіно IMAX» у Kingcross Leopolis, MULTIPLEX та Дитяче містечко PAPASHON у Victoria Gardens, Кінопалац на вулиці Театральній, 22, ТРЦ Forum Lviv і дитячий розважальний комплекс «Ігроленд». Нас цікавили відповіді на дуже прості запитання: без попередження і підготовки покажіть і розкажіть про безпекові системи у випадку виникнення екстреної надзвичайної ситуації. Тобто, наскільки безпечно для здоров'я і життя тут проводити дозвілля?..

Спершу кореспондент Львівського порталу відвідав дитячий парк «Дитяча планета», що на вулиці Стрийській, 202, аби дізнатися, як буде діяти керівництво та персонал закладу у разі небезпечної ситуації.

Дитячий парк має два поверхи. За словами директора «Дитячої планети» Тараса Возного, у закладі розташовані вісім аварійних виходів – п'ять на першому поверсі та три на другому.

Під час надзвичайної ситуації спершу будуть евакуйовувати відвідувачів, які перебувають на другому поверсі. Персонал закладу відводитиме половину малечі та супроводжуючих дорослих в частину закладу, де розташований перший аварійний вихід, який веде через сходи на вулицю. А іншу частину дітей відправлятимуть до другого виходу, яким можна спуститися на перший поверх і вже через головний вихід або ж через ще один аварійний (чи кухню) можна вийти на вулицю.

У разі, якщо перший поверх буде заблокований через надзвичайну ситуацію, заклад має на другому поверсі вихід на балкон, до якого персонал повинен доставити спеціальну драбину. На вимогу кореспондента Львівського порталу її показати, керівництво закладу зазначило, що вона знаходиться у підсобному приміщенні, яке розташоване на першому поверсі. Тобто, у випадку пожежі чи іншої аварійної ситуації персоналу потрібно встигнути витягнути цю драбину, винести її на вулицю, обнести довкола споруди та приставити до балкону.

«Завдання персоналу у разі аварійної ситуації – оповістити всіх діток, особливо тих, які можуть не почути оповіщення про небезпеку, наприклад, якщо вони перебувають у лабіринтах з кульками. У нас є план евакуації, з яким ознайомлений весь персонал. Також ми маємо багато гідрантів, вони розташовані по певних периметрах закладу. Ці гідранти мають пожежні системи, тобто, якщо датчик спрацює, то засвітяться всі виходи і він оповістить весь персонал про евакуацію та одразу приїдуть пожежники», - розповів Тарас Возний.
Наступним пунктом призначення була «Планета кіно» IMAX у Kingcross Leopolis. Кореспонденту Львівського порталу провели екскурсію по евакуаційних точках закладу. Кінотеатр має сім кінозалів, тому керівництво неабияким чином має дбати про безпеку своїх відвідувачів. Як розповіла Львівському порталу директорка львівських кінотеатрів «Планета кіно» Оксана Хвальова, в кожному кінозалі, окрім основного входу, є два евакуаційні, які використовують у разі небезпечної ситуації.
Ці два евакуаційні виходи розташовані під екранами кінозалів. У разі небезпеки загоряються світлові покажчики, які розташовані у кінозалах. Вони світяться зеленим кольором і мають позначку exit (ред. - вихід). А для того, щоб люди могли потрапляти у правильну зону евакуації, працівники, які закріплені за певним залом, навчені, щоб направляти відвідувачів до найближчого світлового покажчика виходу. Також варто зазначити, що коли стається небезпечна ситуація, у всіх аудіоколонках, які є у торговому центрі, лунає повідомлення: «Увага у приміщенні виникла пожежа! Просимо покинути приміщення!».

Далі люди повинні підійти до евакуаційних дверей. Ці двері облаштовані так званою «антипанікою». Тобто, вони відчиняються лише з однієї сторони – зі сторони кінозалу. Особливо зручними вони є у небезпечній ситуації, адже натовп в паніці побіжить, і коли всі масово притуляться до дверей, то «антипаніка» спрацює, і вони відчиняться навстіж. І далі відвідувачі потрапляють або на вулицю, або до ковзанки, який розташований у торговому центрі.

Варто додати, що з трьох кінозалів можна евакуюватися на вулицю, з решта залів – у сторону ковзанки.

Як відомо, найбільшою проблемою у закритих приміщеннях при пожежі є дим, бо через нього люди дезорієнтуються та можуть задихнутися. Для цього в кожному кінозалі розташовані потужні вентилятори димовиведення. Також у випадку пожежі кінотеатр має протипожежні ворота, які закриваються і обмежують потрапляння вогню у кінотеатр або у торговий центр.

«В кожному кінозалі розташовані по дві, три пожежні шафи, в них розміщений рукав та вогнегасник. Також кінозали облаштовані водною та порошковою протипожежною системою. Воду використовують, коли потрібно гасити те, через що не проходить струм, а порошкова система задіюється тоді, коли потрібно гасити електроприлади», - розповіла Оксана Хвальова.

Варто також додати, що «Планета кіно» IMAX також є і торговому центрі Forum Lviv. За словами Оксани Хвальової, пожежна безпека там навіть трішки краща, аніж у торговому центрі Kingcross Leopolis, адже сам кінотеатр є набагато новішим.
Ще одну неочікувану інспекцію Львівський портал вирішив провести у Дитячому містечку PAPASHON, який розташований у ТРЦ Victoria Gardens. Керівництво закладу неохоче показало евакуаційне закулісся, аргументуючи це тим, що заклад розташований всередині ТРЦ Victoria Gardens, а тому за евакуацію в більшій мірі відповідає керівництво торгового центру. Однак представник Дитячого містечка запевнив, що дитячий заклад має усі необхідні аварійні виходи: один виводить на вулицю, інший – на паркінг. Також у Дитячому містечку розташовані датчики безпеки та пожежні шафи. Однак, як саме проводитиметься евакуація дітей, керівництво закладу не розповіло. Адже особи, яка безпосередньо є відповідальною за такі речі, в той час не було на місці.
Також кореспондент Львівського порталу без попередження навідався у кінотеатр MULTIPLEX, який розташований у ТРЦ Victoria Gardens. Очевидно, керівництво закладу не чекало на таких «гостей». Представники керівництва кінотеатру попросили цієї ж хвилини надіслати інформаційний запит у довільній формі на їхню пошту. Однак навіть після написаного нашвидкуруч електронного листа з проханням надати інформацію, відмовилися показати системи безпеки та розповісти про свої дії у разі небезпечної ситуації. Аргументували це тим, що інформаційний запит був неправильно оформлений. Інакше, як банальною відмовкою це назвати не можна. Відтак висновки про те, що дирекції MULTIPLEX є що приховувати (або немає що показати), нехай кожен робить сам… Ми нічого не можемо стверджувати, адже нас де-факто відфутболили…
Ще одне місце, де побував кореспондент Львівського порталу, – один із перших сучасних кінотеатрів Львова – Кінопалац, який розташований на вулиці Театральній, 22. Кінотеатр має всього лиш три глядацьких зали. В кожному кінозалі, окрім головного виходу, є ще один аварійний вихід, який розташований в стіні залу. На першому поверсі кінотеатру є два аварійних виходи, а на другом поверсі – три.
У випадку надзвичайної ситуації у кінотеатрі лунає повідомлення: «Глядачів просять покинути зал через тимчасові незручності». У кінозалі розташовані світлові покажчики, де є напис: «Вихід». І коли стається надзвичайна ситуація, ці покажчики засвічуються. Потім відкриваються усі аварійні виходи та спрацьовує пожежна сигналізація. У випаду, якщо сталася небезпечна ситуація, люди, які перебувають у залах на другому поверсі, повинні підійти до аварійного виходу. Якими через сходи можна спуститися на перший поверх і відповідно вийти на вулицю. На запитання кореспондента Львівського порталу, що робити у випадку, якщо перший поверх буде заблокований, представник кінотеатру запевнив, що персонал встигне вивести глядачів на вулицю, оскільки відвідувачів за останні роки – надзвичайно мало.

Варто також зазначити, що Кінопалац має лише одну пожежну шафу, де розміщений рукав. Також поруч з ним є пожежний кран. Однак є велика кількість вогнегасників, які розміщуються по певних периметрах закладу.
Останньою точкою, куди спонтанно вирішив навідатися кореспондент Львівського порталу, став ТРЦ Forum Lviv, який заходися на вулиці Під Дубом, 7Б. Однак представники торгового центру попросили надіслати лист із запитаннями до керівництва. Виконавши цю вимогу, кореспондент Львівського порталу самостійно пройшовся торговим центром та подивився, наскільки він обладнаний аварійними виходами, протипожежними гідрантами та протипожежною сигналізацією.

Відтак описуємо те, що вдалося з'ясувати самостійно. На кожному поверсі висить план евакуації людей при пожежі, а також кнопки, які слугують для повідомлення про пожежу. По певних периметрах торгового центру розміщуються пожежні шафи з рукавом. На стелях розміщені датчики пожежі, вентилятори тощо. Щодо аварійних виходів, то слід зазначити, що їх у цьому торговому центрі дуже багато.

Варто зазначити, що наприкінці робочого дня керівництво торгового центру Forum Lviv таки відповіли на запитання кореспондента Львівського порталу. Як зазначили представники торгового центру, евакуація відбувається відповідно до планів евакуації, які розташовані у вільному доступі вздовж торгових галерей та у орендованих приміщеннях, тобто у магазинах. Евакуація відвідувачів із ТРЦ проходить із залученням служби охорони, технічних служб та адміністрації, які діють у тісній кооперації із державними службами.

«Евакуаційні виходи є зосереджені по периметру торгового центру та є незалежними одне від одного. Таким чином евакуацію людей можна провести із будь якої частини торгової галереї та магазинів. Евакуаційна схема побудована таким чином, щоб із будь якої точки ТРЦ відвідувачі та працівники ТРЦ могли евакуюватись на зовні на прилеглі до ТРЦ вулиці», - йдеться у надісланому повідомленні.

Також ми вирішили перевірити дитячий заклад «Ігроленд», який розташований у ТРЦ Forum Lviv. Однак і тут, мабуть через прихід без попередження, у нас вимагали інформаційний запит. Тому нам не вдалося навіть зробити фото та дізнатися про безпеку у цьому дитячому закладі.
Що ж взагалі робити у випадку надзвичайної ситуації?

Насправді надзвичайні ситуації стаються тоді, коли їх ніхто не чекає. В Україні прикладів масштабних пожеж, де загинули люди, не бракує. Варто згадати хоча би відносно нещодавню пожежу в Одесі, де спалахнув дерев'яний корпус дитячого табору. Внаслідок надзвичайної ситуації тоді загинуло двоє дітей. Ще одна небезпечна подія сталася вчора, 27 березня, у місті Харкові, де у торгівельному центрі через займання електромережі спалахнула пожежа. На щастя, поранених та загиблих не було.

Як зазначив у коментарі Львівському порталу речник ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев, за останні роки на Львівщині на об'єктах, де є велике скупчення людей, масштабних пожеж не ставалося. Також він розповів, як діяти людям, які перебувають у розважальних центрах, у разі небезпеки.


«Сьогодні є дуже важливим, щоб торгові центри, кінотеатри та інші розважальні заклади були добре обладнанні протипожежними прикладами. Для евакуації людей у розважальних закладах повинна бути система оповіщення. У разі надзвичайної ситуації вона повинна спрацювати: або автоматично, або її має ввімкнути хтось з персоналу. І тоді вже люди, керуючись голосовими підказками або світловими покажчиками, знаходять евакуаційні виходи. Ці евакуаційні шляхи повинні бути відчиненими, і якщо є велике скупчення людей, то повинен обов'язково бути персонал, який має керувати людьми, щоб вони швидко могли знайти шляхи відходу», - пояснив він.
Віталій Туровцев
Речник ДСНС у Львівській області
Також він додав, що перевірки пожежної безпеки у розважальних центрах проводять два рази на рік.

У разі небезпечної ситуації людям потрібно:

  • Зберігати спокій та не піддаватися паніці
  • Якщо приміщення наповнюється димом, то потрібно прикрити органи дихання
  • Пересуватися якомога нижче до землі
  • Рухатися у сторону евакуаційного виходу.
У свою чергу психолог Галина Карпук розповіла Львівському порталу, що людей у надзвичайних ситуаціях охоплює масова паніка, внаслідок чого вони починають травмувати один одного.
«Під час паніки людина себе не може контролювати, і цей стан є надзвичайно небезпечним. Тому людині важливо у надзвичайні ситуації зосередитися і не піддаватися панічним станам. Тому що коли є паніка, то відключається мозок, і люди не можуть адекватно оцінювати ситуацію», - пояснила вона.

Галина Карпук
психолог
Відтак ще раз констатуємо: пожежа чи інша небезпечна ситуація завжди стає неочікуваною та спонтанною для всіх. Залежно від наслідків, після цього починаються масові перевірки… І з часом усе ніби забувається…

Як бачимо, частина проінспектованих нами львівських закладів показати досить хорошу підготовку до надзвичайних ситуацій: принаймні так виглядає. Тих же, хто вимагав офіційного запиту, судіть самі.

Ми ж будемо сподіватися, що керівники усіх розважальних центрів візьмуться за голову та приведуть свої заклади до ладу, аби їхні відвідувачі, особливо – малеча, були у цілковитій безпеці…

Текст, верстка: Вероніка Рой
Відео: Львівський портал
Фото: Львівський портал, Цензор.НЕТ