ОСТАННІ НОВИНИ

Спиртзаводи Львівщини запрацюють на повну потужність

Омелян ШЕВЧУК, Львівський портал

|

Державне підприємство спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт» надасть нове дихання спиртовій галузі у Львівській області. Спиртові підприємства Львівщини не просто продовжать працювати, а і розширюватимуть ринки збуту, в тому числі і за кордоном. Нині керівництво активно працює над реорганізацією та приватизацією підприємств, які входять до концерну, відновленням роботи спиртзаводів, що простоюють, переорієнтуванням на виробництво інших видів продукції та розширенням ринку експорту. Зокрема, вчора керівництво ДП «Укрспирт» у рамках робочого візиту відвідало та проінспектувало Вузлівський та Угерський спиртзаводи Львівської області і провело регіональну нараду щодо подальшої роботи і розвитку підприємств спиртової галузі Львівщини.

zavod

Спершу т.в.о. директора – заступник директора ДП «Укрспирт» Олег Дрожжін, голова ліквідаційної комісії концерну «Укрспирт» Ігор Ільчишин, радник директора ДП «Укрспирт» – заступник голови профспілки Юрій Лучечко відвідали Вузлівський спиртовий завод, де провели зустріч із трудовим колективом підприємства.

Насамперед Олег Дрожжін розповів про ситуацію в спиртовій галузі загалом по Україні. Він повідомив, що ДП «Укрспирт» налічує 41 підприємство, їх загальна потужність перевищує 30 млн декалітрів спирту в рік.

«Станом на сьогодні потреба горілчаників в нашому спирті перевищує 7 млн декалітрів, тобто маємо зайві потужності», – резюмував т.в.о. директора – заступник директора ДП «Укрспирт».

Він пояснив, що нині вони фактично повністю працюють на горілчану промисловість, а це неправильно.

«Не можна бути залежним від одного ринку на 97%, з таким великим ризиком жодне підприємство не може жити. А ми, фактично, взяли весь ризик попиту на горілку на себе, це не правильно, і, на жаль, ця проблема існує ще 1998 року», – пояснив Олег Дрожжін.

Також він наголосив на необхідності пошуку нових ринків збуту: «Йдеться про спирт-сирець, на який дуже великий попит закордоном, також технічний спирт марки Б, також плануємо переводити підприємства на біоетанольну схему».

zavod-2

Відтак т.в.о. директора – заступник директора ДП «Укрспирт» проінспектував роботу Вузлівського спиртового заводу. Він констатував, що задоволений побаченим і що колектив підприємства справив на нього дуже приємне враження.

«Спирт «Пшенична сльоза», який випускає це підприємство, є дійсно унікальним та відповідає найкращим якостям. Ми будемо дооснащувати завод, щоби трішки збільшити виробничу потужність», – наголосив Олег Дрожжін.

Своєю чергою директор Вузлівського спиртзаводу Ігор Цибрівський також наголосив на тому, що нині підприємства виготовляють надлишок спирту для потреб горілчаної промисловості України. «Решту потрібно десь продати, відповідно, заводи слід переорієнтовувати або на експорт, або на біопаливо…», – пояснив він.

І водночас додав, що проблеми із збутом не торкнулися їхнього підприємства, бо Вузлівський спиртзавод реалізовує всю свою продукцію: «Наше підприємство із листопада минулого року виготовляє спирт найвищої якості «Пшенична сльоза» на замовлення ЛГЗ «Хортиця», тому і проблем із реалізацію нема. За 10 місяців цього року підприємство виготовило 624 тисячі декалітрів спирту і практично все продали. Також додам, що в місяць ми отримуємо 4 млн грн чистого прибутку».

Більше того, Ігор Цибрівський пояснив, що потреби «Хортиці» у їхньому спирті значно більші, ніж нині може дати підприємство. «Але при наших потужностях, технічних можливостях ми не можемо дати більше. Якщо проведемо реконструкцію, зможемо змінити ситуацію. Ми вже склали плані дій, щоби збільшити продуктивність спирту, покращити якість та знизити собівартість. По мірі надходження коштів будемо потроху впроваджувати нові технології», – зазначив директор спиртзаводу.

z1

І підсумував: «Думаю, після відвідин керівництва, наші проблеми будуть більше розуміти. Як кажуть, краще один раз побачити ніж сто разів почути. У нас багато ідей та пропозицій, але всі вони потребують інвестицій…».

Позитивно оцінив роботу цього підприємства і перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський: «Видно, що тут є господар, що трудовий колектив – єдина команда…Завод має перспективи, є потреба інвестувати окремі виробничі цикли та нарощувати виробництво. Також дуже важливо забезпечити сировиною це підприємство виходячи із місцевих агровиробників, особливо дрібних фермерських господарств. Нема сенсу возити зерно з іншої області, коли під боком є своє».

Далі керівництво ДП «Укрспирту» взяло участь у запуску Угерського спиртзаводу, який перепрофілювали під виробництво спиртовмісної продукції технічного та побутового призначення.

zavod-3

Варто зазначити, що до 2004 року підприємство виробляло спирт етиловий ректифікований, який реалізували вітчизняним виробникам лікеро-горілчаної продукції, а також експортували до Болгарії. У 2004 році підприємство перепрофілювалося на випуск спиртовмісної продукції побутового та технічного призначення, яка користувалась значним попитом на вітчизняному ринку. Зокрема, ДП «Угерський спиртовий завод» виробляло засіб для запалення «Fire», засіб проти обмерзання «ЗИМА-У», розріджувач органічний для лаків, фарб та розчинників «РОЛФ», засіб тонування деревини «КОЛІР». Але внаслідок розбіжностей між тлумаченням законодавства при визначенні підакцизності вказаної продукції, вітчизняне виробництво аналогічної продукції майже припинилося. Тому підприємство з 2008 по 2010 роки відновило виробництво спирту етилового реактифікованого. Однак попит на вказану продукцію значно знизився внаслідок втрати частини ринку алкогольної продукції у Криму та східних областях України, а також внаслідок надлишку потужностей з виробництва харчового спирту. Так, підприємство з 2010 року не здійснювало виробничої діяльності.

1

Але, як розповів в.о. директора Угерського спиртозаводу Олег Онишко, із листопада цього року підприємство відновило виробництво спиртовмісної продукції технічного та побутового призначення, іншої хімічної продукції: компоненту добавки антидетонаційної для бензинів «КДА», який використовується нафтопереробними компаніями для виробництва компоненту добавки до бензинів; засобу проти обмерзання «ЗИМА-У», який використовується як омивач скла; розріджувача органічного для лаків, фарб і розчинників «РОЛФ», який використовується в друкарському виробництві.

Також він додав, що завод випускатиме 675 тон готової продукції в місяць і наразі вже ведуться перемовини щодо збуту їхньої сировини за кордон.

За участі представників Стрийської РДА, районної ради та ДФС у Львівській області на Угерському спиртзаводі відбулася зустріч із колективом підприємства.

1

Введення у роботу цього спиртзаводу високо оцінив голова ліквідаційної комісії концерну «Укрспирт» Ігор Ільчишин: «Це рідкісний випадок того, як завдяки зусиллям директора, місцевої та обласної влади, державне підприємство після багатьох років простою таки змогло розпочати роботу та знайти своє місце на ринку. Тому що нині найбільшою проблемою спиртової галузі є надлишкові потужності і дуже звужений ринок збуту продукції. Саме через це багато підприємств ДП «Укрспирту» простоюють. І хоча останнім часом керівництво домоглося того, що нині працює 18 заводів із 41, які входять до складу ДП «Укрспирт» (Ред, – влітку дієвими були 12 підприємств), але це все одно менша половина…».

«Я дуже радий, що призначене нове керівництво ДП «Укрспирт». І нарешті покладено край між, так званими, двома підприємствами, які розділялися: ліквідаційною комісією «Укрспирту» і самим «Укрспиртом». Тепер є єдина державна позиція і міністерства, яка стосується і підпорядкування і роботи «Укрспирту». Та найголовніше, що держава нарешті подивилася в сторону спиртової галузі і є глобальне рішення що галузь повинна підніматися і розвиватися»,- коментує ситуацію народний депутат Андрій Кіт.

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *