Добротвірська ТЕС може зупинитися. Місто залишиться без світла і гарячої води

Олена ХОМ'ЯК, для Львівського порталу

|

На початку опалювального сезону українців лякали відключеннями електроенергії через дефіцит вугілля. Тепер виявилось, що маємо перевиробництво електрики. Відтак, майже три десятки енергоблоків теплових електростанцій простоюють, а вітчизняні шахти не мають куди збувати вугілля. Такий обвал споживання електроенергії пояснюють насамперед падінням промислового виробництва та припиненням поставок в Крим.

добротвір

У Міненергетики та вугільної промисловості знайшли вихід з цієї ситуації: замість подумати про розширення ринків збуту, вирішили скасувати вимогу щодо мінімального складу електростанцій. Правила щодо мінімального складу працюючого обладнання електростанцій були запроваджені ще у 2005 році для того, аби забезпечити надійність роботи кожної окремої станції, а разом – надійність функціонування української енергосистеми в цілому. Тобто для кожної електростанції передбачений мінімально допустимий рівень навантаженості, за якого воно може безперебійно працювати. Енергетики б’ють на сполох: якщо ці норми скасують, і ТЕС працюватимуть складом енергоблоків, нижчим за мінімальний, і без того не нове обладнання зношуватиметься ще швидше, а випадки аварійних відключень можуть почастішати. Найстрашніше – це  повне відключення станції, коли вимкнеться все.

Так на Львівщині працює одна теплова електростанція — Добротвірська. Тут є два енергоблоки потужністю 150 та 160 МВт та два турбогенератори потужністю 100 МВт кожен. Мінімальний склад для станції — два енергоблоки, або енергоблок та турбогенератор. Якщо станції доведеться працювати нижче мінімального складу, отже залишиться лише один енергоблок. А тепер уявіть, що сталось аварійна зупинка цього одного блоку. Без світла залишиться не лише селище Добротвір, а й половина Львівської області.

“Ми отримуємо від ТЕС не лише світло, а й гарячу воду та тепло, тому нам вкрай важливо, аби електростанція працювала безперебійно, – каже селищний голова Добротвора Роман Ніколаєв. – Зрештою, уже життя Добротвора пов’язане зі станцією. Це основний наш роботодавець. На ТЕС працює приблизно тисяча осіб, з яких сім сотень — жителі Добротвора, решта — з навколишніх населених пунктів. Окрім ТЕС у нас є ще хіба що кілька невеликих будівельних фірм та приватних підприємст. Тому ми зацікавлені в тому, аби станція працювала на повну потужність, бо від цього залежать надходження до бюджету. Наразі вона працює безперебійно. З нашої станції є можливість відправляти електрику на експорт — є лінії електропередач до Польщі”.

Утім, від завантаженості Добротвірської ТЕС залежать не лише зарплати добротвірців та бюджет селища. Станція працює на вугіллі газової групи, тобто такому, як видобувають на шахтах “Львіввугілля”. Тому разом з обмеженням потужності станції впаде і споживання місцевого вугілля. Тобто червоноградські шахтарі і далі матимуть проблеми зі збутом свого вугілля. Уже зараз на складах станції накопичились величезні запаси палива. За січень у Добротвір завезли    101,7 тис тонн вугілля, з яких майже 40% (36,3 тис. тонн) – з шахт Львівсько-Волинського басейну. (Обсяги постачання вугілля з шахт Львівсько-Волинського басейну залежать від розпоряджень державного підприємства «Вугілля України»). Залежно від графіку навантажень ДТЕК Добротвірська ТЕС за добу  спалює в середньому 2 – 4 тис. тонн. Станом на 25 лютого залишок вугілля на складі станції становить 96 тисяч тонн!

“Якщо Міненерго прийме рішення та скасує вимогу про мінімальний склад теплових електростанцій, це буде катастрофа для наших шахт. Ми просто не матимемо куди збувати вугілля, – каже голова Львівської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України Олег Турчин. – Уже зараз на наших  складах накопичено понад 100 тисяч тонн вугілля. Є запаси на Центральній збагачувальній фабриці. І вони зростають, адже працює шахта “Лісова”, “Великомостівська”, “Степова”. Якщо не буде збуту вугілля, ми знову залишимось без грошей. У нас і так є затримки — зараз закриваємо зарплати за січень. Щоправда, є ще часткова заборгованість за грудень минулого року, але її пообіцяли закрити з тих 500 мільйонів, які виділив уряд”.

Відтак, якщо Добротвірська ТЕС є бюджетоутворюючим підприємством для Добротвору, то шахти “Львіввугілля” годують такі міста як Червоноград, Соснівку та й, зрештою, майже увесь Сокальський район. Таким чином під загрозою опинився добробут десятків тисяч людей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *