«Телемедицина» вже в Україні: американські лікарі консультують колег

Ярослав СИВАКІВСЬКИЙ, Львівський портал

|

Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «ОХМАТДИТ» стала п’ятим медичним закладом Львівської області, котрий завдяки компанії ДТЕК має можливість за допомогою відозв’язку в режимі online консультуватись із провідними фахівцями зарубіжних клінік.

Навчання інтернів_Телемедицина

Завдяки проекту «Телемедицина», функціонування якого на Львівщині забезпечує енергетична компанія ДТЕК, американські фахівці не лише діляться досвідом з українськими колегами, а й допомагають оглянути пацієнта та контролюють проведення операцій. Загалом на розвиток цього проекту виділено вже майже 2 мільйони гривень.

Телемедицина

«У 2011 році місто Львів та компанія ДТЕК підписали Декларацію соціального партнерства.  Напрямок охорони здоров’я був визначений, як пріоритетний і вже п’ятий рік продовжується системна співпраця між ДТЕК та містом у цьому напрямку. Ми починали з реалізації інноваційного проекту «Телемедицина» у 4-х лікарнях міста та області і сьогодні до телемережі додатково підключено обласну дитячу клінічну лікарню «ОХМАТДИТ». Лише завдяки  фінансовій підтримці компанії ДТЕК реалізація проекту «Телемедицина» відбулась більш ніж у 20 медичних установах  у 12-ти населених пунктах та у 2-ох районах України. Додатково мережа доповнюється медичними закладами також завдяки фінансуванню наших партнерів по проекту. Зокрема, завдяки фінансовій підтримці Благодійного Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» до проекту приєднався і Львівський онкоцентр. Розширення мережі медичних закладів, що підключаються до національної телемедичної системи країни, а також залучення додаткових партнерських організацій до реалізації проекту ще раз показує важливість та необхідність започаткованих нами нововведень у сфері охорони здоров’я. Нам дуже приємно, що це оцінено в тому числі з боку держави на законодавчому рівні. Сподіваємось, що в найближчий час все більше громадян України зможуть відчути, що телекомунікацї в сфері охорони здоров’я – це не містика і не складні речі, а звичайне явище, що дає можливість поліпшити сферу медичних послуг, наблизити якісні послуги до звичайного громадянина», Загалом з 2011 року ДТЕК реалізував усі заплановані проекти у сфері охорони здоров’я у місті Львові на загальну суму майже 8 млн грн», – зазначила керівник департаменту зі сталого розвитку ДТЕК Енерго Вікторія Гриб.

Задоволені інноваційним проектом і лікарі. На їхню думку, «Телемедицина» допомагає не лише правильно поставити діагноз, а й провезти операцію спільно з американськими спеціалістами.

Операція в режимі online

«Перша перевага проекту – це можливість та доступність для значно більшого кола фахівців отримати інформацію про стан пацієнта, безпосередньо бачачи певні маніпуляції за рахунок телемедичного обладнання. Свідченням цього є наш останній проект, де в операційній було задіяно 7-8 лікарів з Америки, котрі допомагали своїм колегам, а потім цей досвід допомагає десяткам інших українських хірургів. Операції транслюються не лише в операційній та актовій залі, а й у інших клініках України, що забезпечує ефективний розвиток української медицини. Молодші колеги стають вмотивованіші, коли бачать роботу такого проекту.

Навчання студентів_Телемедицина

До цього в нашій медицині був такий собі феодалізм: я сам знаю, як робити операцію, і нікому не покажу. Це застарілий підхід, і завдяки «Телемедицині» ми долаємо пережитки і рухаємось уперед. Молоді лікарі вже навчаються завдяки проекту, тому незабаром в Україні з’явиться багато хороших спеціалістів», – переконаний лікар І хірургічного відділення ОХМАТДИТУ Андрій Дворакевич.

Dvorakevych

У надзвичайно складних випадках американці запрошують пацієнтів на лікування в Америку. Наразі документи для поїздки за океан готує лише дві дитини, понад 40 успішно прооперовано. Батьки надзвичайно вдячні, що їхні діти знаходились під наглядом американських спеціалістів.

«Звісно, ми трішки переживали, адже повністю довіряли українським лікарям. Напевно, хвилювання з’явилося тому, що я не розуміла англійської. Вони радилися, а я не знала про що. Але операція пройшла дуже успішно, тому я вдячна не лише українським хірургам, а й американським лікарям, котрі контролювали весь процес та переживали за мою дитину», – розповіла мати нещодавно прооперованої дівчинки.

Проект «Телемедицина», який запроваджує ДТЕК, вже проявив свої переваги та допоміг провести декілька десятків складних операцій. Така практика вже запроваджена у розвинутих країнах, і завдяки енергетикам до них долучилася і наша держава.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *