Перезимуємо надійно: Бурштинська ТЕС завершує стратегічно важливі ремонти

|

В Україні вже розпочався осінньо-зимовий період: темнішати почало раніше, а світати – пізніше. Як відомо,  мешканці зараз використовують набагато більше електроенергії, ніж улітку.  ДТЕК Бурштинська ТЕС, яка постачає електроенергію 3 мільйонам мешканців західної України, до холодного і темного сезону року почала готуватись заздалегідь, а наразі вже завершує усі необхідні дороговартісні ремонтні роботи.

Блок №6_1

Зокрема,  на станції завершили капітальний ремонт енергоблоку №6 (усього їх є 12), що збільшить його потужність та, простими словами, дозволить виробляти більше електроенергії, що так необхідна населенню. Ремонт цього енергоблоку коштував компанії ДТЕК близько 75 млн. грн., а усі цьогорічні ремонти роботи вартували 400 млн. грн. Всього виконано вже 9 ремонтів. Завершується поточний ремонт блоку №11.

За словами директора ДТЕК Бурштинської ТЕС Андрія Шувара, ремонти енергоблоків дороговартісні, але, незважаючи на заборгованість ДП «Енергоринок» (1,5 млрд. грн.!), компанія знаходить на них гроші.

«Незважаючи на складну ситуацію –ДП «Енергоринок» заборгував Бурштинській ТЕС більше 1,5 млрд. грн. за вироблену електроенергію, ДТЕК продовжує вкладати кошти в ремонти, оскільки розуміє відповідальність за роботу Бурштинської ТЕС – найбільш завантаженої ТЕС України», – розповів А. Шувар.

Капітальний ремонт на енергоблоці №6 є одним із наймасштабніших в усій  Україні в цьому році. Як розповів головний інженер ДТЕК Бурштинської ТЕС В’ячеслав Селіванов, головна мета цього ремонту – продовжити термін експлуатації блоку, потужність та надійність його роботи. Таким чином капітальний ремонт був просто необхідними.

Вячеслав Селіванов

«Серед робіт на шостому блоці виконаний ремонт котла, турбіни, замінено дві ступені турбіни. Ще проведено ряд ремонтних робіт, що забезпечать необхідну продуктивність порохосистем при роботі енергоблока в зимовий період і дозволять не використовувати дороговартісне резервне паливо: мазут та газ. Щоб зменшити викиди золи в атмосферу на його електрофільтрах  замінено 200 елементів осаджувальних електродів, що значно підвищило ступінь очистки димових газів.  Наразі блок готовий до надійної роботи в осінньо-зимовий період та несення навантаження.  Головна мета, яка у нас була – продовження терміну роботи блоку, адже йому вже 50 років. Більшість наших блоків  вже майже використали свій парковий ресурс, тому ця робота є необхідністю»,  – заявив В. Селіванов.

Наразі оновлений енергоблок випробовують, аби відновити його номінальну потужність.

Ремонт_початок -2 _бл 6

Ремонт

«Цей блок уже підключений до мережі, і зараз ми готуємось до експрес-випробувань. У ремонтні роботи вкладена величезна сума грошей – близько 75 млн. грн. Виконані основні об’єми, що впливають на надійність блоку та на  відновлення номінальної потужності блоку –  185 МВт»,  – додав В. Селіванов.

Гетьман Богдан

«Незважаючи на те, що енергоринок України станом на 1 жовтня заборгував компанії ДТЕК Західенерго близько 2,5 мдрд. грн. вже за вироблену енергію (з них 1,5 млрд. тільки Бурштинській ТЕС), ми все одно проводимо ремонтну кампанію, готуючись до осінньо-зимового періоду. Цей ремонт шостого блоку був необхідний, бо навантажувальна здатність блоку знизилась до 175 МВт. Після виконаних ремонтних робіт ми відновимо його потужність до 185 МВт», – розповів заступник головного інженера Богдан Гетьман.

До слова, у цьому році  у 10-ти енергоблоків  з 12-ти на Бурштинській ТЕС уже пройшли ремонтні роботи, ще два блоки оновлять до кінця 2015 року.

З 2012 року ДТЕК інвестував у відновлення обладнання Бурштинської ТЕС понад 180 мільйонів доларів США.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *