Дерибан під час ЄВРО-2012: Львів має знати своїх корупціонерів

Соломія ГОЛОВІНА, Львівський портал

|

Під час ЄВРО-2012 чимало футбольних коштів розпорошилися по чиїхось кишенях. Результатом цього є незавершені «Арена Львів» і Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького. На ці об’єкти до чемпіонату виділялися космічні суми, втім, очевидно, гроші «осіли»  у гаманцях посадовців. Де шукати винних і хто за це відповідатиме?  Львів має знати своїх корупціонерів в обличчя. Про це йшлося під час круглого столу  «Корупція у Львові під час підготовки до Євро 2012 – факти та наслідки для міста».

euro

Як наголосив голова ГС «Центр запобігання та протидії корупції» Володимир Мартиненко, при підготовці до ЄВРО-2012 у Львові, як і в усій Україні, була колосальна корупція.

«Тільки на проектуванні побудови «Арени Львів» були вкрадені колосальні гроші – 24 млн грн. Проплачували все з бюджету громади міста Львова, а коли провели певні перевірки, це випливло», – розповів він.

Володимир Мартиненко розповів, що за цим фактом кримінальну справу розпочали ще у 2010 році. «Відкрили її проти службових осіб Львівської міської ради, які, діючи в інтересах австрійської фірми «ALPINBAU GmbH», і вчинили розкрадення коштів з місцевого бюджету в розмірі 24 млн 370 тис. грн. Так, за розробку проетно-кошторисної документації для будівництва стадіону на рахунки фірми спрямували 37 млн грн. Втім експертиза показала, що насправді вона коштує близько 13 млн грн», – пояснив він.

Відтак Володимир Мартиненко резюмував, що справі ось уже п’ять років, а винні досі не покарані.

«Є дуже багато фактів, пов’язаних з посадовцями, які зараз сидять у місцевій владі Львова і незабаром знову туди балотуватимуться. Хотілося б, щоби львів’яни знали своїх героїв перед виборами», – наголосив він.

Своєю чергою голова наглядової ради Антикорупційної служби України Роман Лаврів розповів про корупційні оборудки під час ремонту доріг до чемпіонату.

«Є питання щодо укладення договорів між Львівською міською радою та «Львівавтодором», де підрядником, який і донині проводить роботи, є фірма «Онур». Між львівським комунальним автотранспортно-дорожним підприємством та Європейським банком реконструкції  та розвитку була укладена угода та виділені прямі кошти на ремонт доріг. Були проведені всі тендери, порушені всі норми…», – зазначив він.

За словами Романа Лавріва, Держфінінспекція у Львівській області зафіксувала, що на дорогах до чемпіонату розікрали понад 36 млн грн. Втім, коли провели повторну перевірку, то дерибан не підтвердили.

«На виконання ухвали Залізничного районного суду Львова від 13 травня та 4 червня 2013 року провели позапланову ревізію фінансово-господарської діяльності ЛКП «Львівавтодор». Повторна ревізія не підтвердила розкрадання. Постає питання: хто за цим стоїть і все це покриває?!», – обурився Роман Лаврів.

Про масові розкрадання у Львові при закупівлі трамваїв до ЄВРО-2012 розповів Володимир Мартиненко. За його словами, чиновники на цьому «заробили» близько 15 млн грн.

«Загалом придбали 11 трамваїв: одні були кращі, інші – в гіршому стані. На цій оборудці деякі посадові особи, в тому числі представники міської ради, заробили близько 15 млн грн. Цих грошей, як мінімум, вистачило б на придбання ще трьох трамваїв, які купували в другу чергу. Тобто, поки місто готувалося до зустрічі футбольних гостей, дехто з міської влади тихенько збагачувався», – каже він.

Як зазначив експерт з корупції ГС «Центр запобігання та протидії корупції» Антон Мельничук, через «розпилювання» бюджету під час ЄВРО-2012 у Львові відкрили десять кримінальних справ, але вони «застрягли» в чиїхось шухлядах і все ніяк не зрушаться з мертвої точки.

«За фактами шахрайства та корупції відкрито близько десяти кримінальних справ. Всі вони були розпочаті у 2014-2015 роках. Встановлені всі винуватці, а це топ-посадовці міської та обласної рад. Справи передані до суду. Не відомо, скільки часу їх ще розглядатимуть, адже вже майже 2016 рік…», – зауважив експерт.

Своєю чергою Володимир Мартиненко пояснив, хто є винуватцем цих корупційних схем.

«Не важко здогадатися, хто проводив усі ці корупційні оборудки, – той, хто має хоча б якесь відношення до бюджетних коштів», – зазначив він.

І додав, що тут не обійшлося без міського голови Львова Андрія Садового: «Якщо говорити про те, крав Садовий чи ні, думаю, це мають визначати правоохоронні органи. Але, якщо мер допускає якісь розкрадання в місті, то він і має нести за це відповідальність. При цьому не має значення, яке у нього прізвище – Садовий, Іванов, Петров… Є лише особа, яка покриває злочин, бере в ньому безпосередню участь чи його провокує. І ми прекрасно знаємо, що без погодження міського голови у Львові нічого не робиться і ніколи не робилося».

Водночас Володимир Мартиненко наголосив на тому, що називати поіменно корупціонерів їхня організація не збирається, це – робота міліції.

«Ми не збираємося ні на кого показувати пальцем. Хочемо лише привернути увагу правоохоронних органів, щоби вони зайнялися цими фактами. Бо, якщо нема покараних, то розкрадання продовжуються, а міський та державний бюджети і далі розпорошуватимуться по кишенях посадовців», – пояснив голова «Центру запобігання та протидії корпції».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *