Як правильно видобувати газ в Україні? Спитайте у студентів

Катерина РОДАК, Львівський портал

|

Енергетична  незалежність – один із найважливіших пріоритетів України сьогодні. Тому саме зараз як ніколи важливо долучати до газонафтовидобувної сфери «свіжих» фахівців. З такими позитивними сподіваннями компанія ДТЕК підписала 21 вересня договір з Івано-Франківським університетом нафти і газу: він їм фахівців, вони йому – неймовірний досвід.

foto4

Молоді та перспективні студенти вишу відтепер знатимуть точно: їхнє майбутнє у надійних руках. Компанія готова брати до себе на практику найкращих майбутніх енергетиків, навчати їх та всіляко допомагати зрозуміти усі тонкощі роботи.

Учора, 21 вересня, у стінах франківського вишу відкрилася лабораторія тампонажних розчинів. За словами заступника генерального директора ПрАТ «Нафтогазвидобування» (входить до складу ДТЕК) Олексія Раптанова, нова лабораторія потрібна не лише університету, але й компанії, адже вона  стане місцем, де навчатимуться майбутні світила енергетики, зокрема, у галузі будівництва газових свердловин.

«Основна першопричина для відкриття цієї лабораторії – це те, що студенти  на практиці не бачать  будівництво свердловини. Те, що ми побудували у лабораторії  – техніку тампонажних розчинів  – з цим важко працювати, і іноді навіть фахівці  не можуть підібрати той потрібний розчин для того, щоб зацементувати будівництво свердловини на не один десяток років. Тому те, що ми тут відкрили– це унікальна лабораторія з сучасним обладнанням, яке дозволить студентам, які ще вчиться в університеті, отримати ті знання, які необхідні для їх майбутнього», – переконаний Олексій Раптанов.

Водночас, посадовець переконує: навчання та досліди відбуватимуться не лише у приміщенні лабораторії, але й власне «в полі».

«У рамках співпраці з університетом ми вже домовилися про те, що фахівці вишу проведуть дослідження та підбір тампонажних розчинів для свердловин, що буряться на наших родовищах. Ми впевнені, що поєднання наукових підходів і нашого практичного досвіду забезпечить найкращий результат», – розповідає О. Раптанов.

Університет у Івано-Франківську – не перший, з яким має партнерські відносини компанія ДТЕК.  ІФНТУНГ став шостим вишом в Україні, з яким співпрацює компанія за напрямком підготовки молодих фахівців. Як вважає директор з управління персоналом ДТЕК Олександр Кучеренко, така співпраця наближує університет до реалій сучасного стану виробництва.

«Сьогодні ми, як роботодавець, маємо проблеми зі студентами, які закінчують виші. Вони приходять на сучасні підприємства, і ми маємо ще два-три роки їх довчати або робити інвестиції у те, щоб вони були повноцінними учасниками нашої організації. Саме тому ми вирішили 5 років тому, що будемо працювати з ВНЗ України. Ми уже підписали з п’ятьма вишами угоди, сьогодні – це вже шоста, згідно з якою ми з вишом домовляємось про довгострокове плідне співробітництво. Ми будемо навчати студентів, давати можливість викладачам працювати у нас – робити свої певні наукові роботи –  і робити все те, що є  у сучасної промислової організації. Це важливо для обох сторін, бо ми можемо і підвищити рівень навчання, і підняти розуміння сучасних бізнес-процесів і технологій для ВНЗ», – зазначає О. Кучеренко.

foto6

Хоча договір про співпрацю сторони підписали учора, реальна допомога студентам університету відбувається вже не вперше. Відтак, старшокурсники мали змогу цього року пройти практику у Полтаві, де їх наочно познайомили з процесами видобування газу. За словами майбутні енергетиків, такий досвід – неоціненний.

«Ми провели місяць на практиці на підготовці газу і вчилися, як відбувається процес газовидобування у Полтаві. Нас навчали, як працює устаткування і розповідали про важливі  процеси. Компанія ДТЕК має багато напрямків: там зараз, зокрема, застосовується новітнє обладнання і технології для видобування і очистки газу. В принципі, все, що я побачив, було дуже корисним для мого майбутнього», – ділиться враженнями 5-курсник Остап.

Його товариш Олександр, що також пройшов практику у компанії ДТЕК, вважає, що відкриття сучасних лабораторій і практика на виробництві – необхідні для майбутніх фахівців у енергетиці.

«Ця лабораторія, яка з’явилась у нашому виші –  одна з найкращих: ці технології дозволять студентам максимально продуктивно влитися в навчання і спостерігати за всіма процесами, які відбуваються у цій галузі. Це вагомий внесок в університет, скільки ми рухаємось до Європи, і нам потрібні ці сучасні технології», – каже хлопець.

Обидва студенти після практики вирішили остаточно пов’язати своє майбутнє з газовою сферою  і, за можливості, з компанією ДТЕК.

До слова, співпраця між ДТЕК та Франківським національним університетом нафти і газу буде здійснюватися у трьох напрямках. Перший- це підготовка молодих фахівців, про що вже говорив Олександр Кучеренко. Студенти зможуть проходити практику, а найкращих запросять працювати у компанію. Другий напрямок – підвищення кваліфікації співробітників нафтогазової галузі, проходження ними спеціалізованих курсів, отримання другої профільної освіти. І третє—це проведення спільних науково-дослідницьких розробок, реалізація науково-технічних проектів і досліджень.

Довідка

Нафтогазовий бізнес ДТЕК почав активно розвиватися у 2013 році, коли став основним акціонером найбільшої приватної газовидобувної компанії України – Нафтогазвидобування.

З 2009 року ДТЕК реалізує програму співпраці з провідними профільними вишами України, спрямовану на покращення підготовки молодих фахівців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *