Учні бурштинських шкіл вчать українців енергоефективності

Катерина РОДАК, Львівський портал

|

дтек 3У місті Бурштин в палаці культури «Прометей» 25 травня відбулася церемонія нагородження учасників проекту ДТЕК «Енергоефективні школи». Запрезентувати свої ідеї та плани щодо економії електро та теплоенергії вийшли на сцену учні Бурштинської гімназії, навчально-виховного комплексу та школи №1.

«Енергоефективні школи» – це соціальний проект ДТЕК, який має на меті навчити дітей правильно використовувати та заощаджувати тепло та електроенергію. Оскільки у навчальних закладах у холодний період року температура незначно відрізняється від тої, що на вулиці, проект став практичним джерелом для майбутніх змін та покращень у школах. Упродовж п’яти місяців дітлахи разом з учителями розробляли плани енергозаощадження, намагалися вирахувати коефіцієнти втрати тепла та причини, через які учням доводиться мерзнути у приміщенні. Окрім цього, дітей водили на екскурсії до ДТЕК Бурштинської ТЕС, аби ті могли на власні очі побачити, як виробляється та енергія, яку їм треба було навчитися економити.

дтекЗа словами Юлії Кревської, менеджера департаменту з соціального розвитку ДТЕК Енерго, енергоефективність у домівках кожного українця може стати визначною для енергобезпеки цілої країни, і саме від дітей залежить те, як будуть ставитися до такого заощадження у майбутньому.

«Ми працюємо саме зі школами, тому що сформувати більш енергоощадні звички ми можемо у дітей, а вже через них ми будемо змінювати і дорослих. Діти показують приклад і батьки теж починають перелаштовувати свої звички на енергоефективні.

Проект «Енергоефективні школи» перш за все є практичним. Наприклад, одним з елементів проекту є конкурс на зниження споживання електроенергії школами. Впродовж двох місяців три бурштинські школи зекономили 14% енергії в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Ми бачимо, як навіть невеликі зміни у власних звичках дають змогу заощаджувати.

Компанія вклала у три етапи цього проекту 12 млн грн, з яких понад 5 млн грн – це саме гранти на реалізацію тих ідей, які діти розробляють та захищають», – розповідає Юлія Кревська.

Суть проекту «Енергоефективі школи» не лише у тому, аби навчити дітей розуміти, що таке тепло та електроенергія та навчити ефективно використовувати їх, але й у тому, щоб змінити саме ставлення до енергозбереження на більш європейське.

«Незважаючи на кризу в країні та досить нелегку ситуацію, компанія ДТЕК продовжує  виконувати взяті на себе зобов’язання і реалізовувати соціальні проекти у містах діяльності своїх підприємств. Сьогодні важливо інтегрувати європейські цінності в повсякденне життя українців. Енергоефективність, турбота про економне використання ресурсів має стати одним з основних елементів щоденного життя українців, тому що зараз ці принципи є основою енергобезпеки держави», – зазначає Юлія Кревська.

дтек 2За словами організаторів конкурсу, переможцями стали усі три школи-учасниці, адже перемога визначається не лише у сумі грантів, а власне у розумінні суті енергоефективності та необхідності енергозбереження. Та все ж таки формальним переможцем стала Бурштинська гімназія, яка отримала 40 тис. грн фінансової допомоги на реалізацію свого проекту з енергозаощадження у школі. Цей проект презентували на сцені учениці 8-Б класу. Друге місце зайняв НВК, який отримав 30 тис. грн на реалізацію проекту своїх учнів, а на третій сходинці опинилася ЗОШ №1, що використає 20 тис. грн від ДТЕК, щоб стати більш енергоефективною. За словами дівчат-переможниць, весь план покращень власної школи розробляло 23-є восьмикласників без допомоги старших учнів і вчителів.

«Ці гроші для нас дуже потрібні, тому що зараз дуже важкий час для України і для нашої школи теж. Ми дуже щасливі, тому що впродовж п’яти місяців, допоки тривав цей проект, ми дуже важко працювали. Зокрема, ми проводили різні лабораторні роботи, енергоаудити, ми справді готувалися до сьогоднішнього дня. Окрім того, ми готували різні виступи та агіт-бригади, намагалися інших людей також привчати до енергозбереження, бо це дуже важливо для нашого міста. Ми хочемо, щоб інші діти, які будуть навчатися у гімназії, почували себе тут зручно та затишно», – каже одна з учениць-переможців Василина Кузів.

дтек щеДівчатка також розповіли, що нові вікна, двері та утеплення для стелі їхня гімназія вже замовила, а отже, зовсім скоро у школі стане значно комфортніше, а головне – тепліше. Юні професіонали у сфері енергозбереження переконані, що відтепер зможуть зекономити набагато більше енергії, ніж на 14%.

«Насамперед ми використаємо отримані кошти на утеплення стелі та заміни вікон в актовій залі та бібліотеці, тому що ці приміщення зараз в дуже поганому стані – пропускають багато тепла назовні. Це для нас дуже важливо, тому що взимку в деяких класах та актовій залі справді дуже холодно, і там не можливо висидіти навіть один урок. Тому ми шукаємо більш тепле приміщення і сидимо в куртках та теплому одязі, і це дуже не зручно – нам дуже важко перебувати на уроках та думати про навчання, бо ми постійно думаємо лише про те, як би зігрітись», – розповідають гімназистки.

Окрім бурштинських навчальних закладів, у всеукраїнському конкурсі ДТЕК «Енергоефективні школи» за три роки взяло участь 216 шкіл, і близько 25 тисяч українців вже змінили свої звички на більш енергоощадні. Це, у першу чергу, учні шкіл, що брали участь у проекті, їхні батьки та вчителі.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року навчально-виховний комплекс, гімназія та ЗОШ №1 м. Бурштина приєдналися до третьої хвилі всеукраїнського проекту ДТЕК «Енергоефективні школи». Загалом у цей проект за три роки компанія ДТЕК вклала майже 12 млн грн.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *