Весь світ у маках – 70-річчя перемоги у Другій світовій війні

Святослав ДРАБЧУК. Львівський портал

|

головнаДруга світова війна – наймасштабніша війна в історії людства. Війна, в якій взяла участь 61 держава, а воєнні дії відбувалися на територіях 40 країн. Війна, що забрала життя близько 55 мільйонів людей. Сьогодні, 8 травня, весь цивілізований світ відзначає День пам’яті та примирення та 70-ту річницю від Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

У Європі перемогу над Третім Рейхом відзначають 8 травня, в день підписання його офіційної капітуляції. Країни пострадянського простору День перемоги у Другій світовій відзначають 9 травня. Неспівпадіння історики пояснюють тим, що Йосип Сталін не захотів приймати першу капітуляцію.

8 травня урочисті заходи, приурочені Дню пам’яті та примирення, відбуваються в таких країнах, як Франція, Німеччина, Великобританія, Словаччина, Чехія, Словенія, Норвегія. Данія та Нідерланди відзначають День визволення 5 травня, а у Італії – 25 квітня.

Зазвичай, у європейських країнах цей день святкують за схожим сценарієм і без особливого пафосу. Перші особи держави вшановують пам’ять загиблих, мешканці покладають квіти біля монументів, проходять тематичні виставки, заходи для ветеранів, молебні.

Велика Британія – «День Перемоги в Європі»

У Великій Британії та країнах Співдружності сьогодні відзначають «День Перемоги в Європі». У Лондоні біля меморіалу Кенотаф традиційно відбувається хвилина мовчання на згадку про той момент, коли 8 травня 1945 року o третій дня британський прем’єр Вінстон Черчилль оголосив про завершення війни із Німеччиною. Також з першими сутінками на узбережжі Британії запалять 200 маяків в пам’ять про загиблих у війні.

FotorCreated

Норвегія та Нідерланди – «День визволення»

У Норвегії відзначають «День визволення». Для норвежців це щорічне свято, яке країна відзначає ще з 1962 року. Щоправда з 2010-го, 8 травня у Норвегії трохи підвищили в статусі і тепер ця дата в норвежців асоціюється зі святом ветеранів усіх війн.

Нідерланди в пам’ять про Другу світову відзначають День визволення. Щоправда люди країни тюльпанів роблять це не 8-го чи 9-го, а 5-го травня. Вшанування полеглих у Другій світовій війні та у війнах загалом і відзначення річниці капітуляції німецьких військ у Нідерландах відбуваються в усіх найбільших містах країни. У більшості міст проходять вуличні святкування, паради ветеранів, а в Вагенінгені, де і відбулась капітуляція в 1945 році, на музичний фестиваль збираються сотні тисяч людей.

FotorCreated

Франція – «День перемоги»

У Франції відзначають – «День Перемоги». Зустрічі з ветеранами відбуваються по всій країні, та головна церемонія вшанування пам’яті тих, хто загинув під час війни з нацизмом, проходить 8-го травня поблизу Тріумфальної арки в Парижі і ще у сотнях великих і малих міст Франції.

FotorCreated

Чехія  – «Національний День»

Сьогодні в Чехії державне свято – День визволення від фашизму. Після «оксамитової» революції 1989-го року це свято перенесли з ініціативи Президента країни Вацлава Гавела з 9-го на 8-ме травня, коли відзначають розгром нацистської Німеччини на Заході. Свято відзначається скромніше, ніж раніше. У Празі відбувається офіційна церемонія покладання вінків до національного пантеону, де спочиває прах невідомого чехословацького солдата. У чеській столиці та інших містах до пам’ятників полеглим при визволенні країни радянським, американським і чехословацьким воїнам покладають квіти ветерани війни, представники громадських організацій.

Латвія – День розгрому нацизму

У Ризі традиційно покладають квіти до пам’ятника Визволителям, а також на могилах загиблих червоноармійців, біля поховань німецьких військовополонених і на єврейському Кладовищі. Офіційна Рига сьогодні відзначає День розгрому нацизму і пам’яті жертв Другої світової війни. Однак багато людей, зокрема ветерани Великої Вітчизняної війни, готуються до свого свята – дня Перемоги. Поминати понад 157 тисяч воїнів і партизанів, які віддали життя за визволення Латвії від фашистів, вони будуть завтра, 9 травня.

FotorCreated

Польща, Ізраїль, Грузія  – День Перемоги 

До цього року Польща відзначала річницю перемоги у Другій світовій війні 9-го травня. У цьому році польська влада вирішила перейти до європейського формату відзначання Дня перемоги. Святкування в новому форматі розпочалися 7 травня на Вестерплатті у Гданську, де споруджено монумент полякам, загиблим у боях Другої світової війни.

В Ізраїлі День перемоги у Другій світовій війні відзначають великими парадами в Єрусалимі та інших містах країни. В такі дні вулиці святої землі заповнені людьми, які гордо носять радянські бойові ордени і медалі.

FotorCreated

У Грузії День перемоги відзначають 9-го травня. В цей день представники керівництва країни, глави дипломатичних місій і різних організацій приносять вінки до могили Невідомого солдата в парку Ваке в центрі Тбілісі і вшанують пам’ять жертв хвилиною мовчання. Подібні заходи відбудуться біля меморіалів загиблим у Великій вітчизняній війні по всій Грузії.

США – «День Пам’яті»

Національне свято, коли американці вшановують своїх військовослужбовців, що загинули у всіх війнах і збройних конфліктах, в яких США брали участь, відзначається не сьогодні, а наприкінці травня і називається «Днем пам’яті». Та до 70-річчя перемоги у Другій світовій в Штатах сьогодні теж пройде низка заходів. Зокрема відбудеться традиційна церемонія покладання квітів до Стіни свободи на Капітолійському пагорбі. Також відбудеться парад за участю повітряних сил, які відтворять для глядачів всі значні битви війни, включаючи Перл-Харбор і до висадки в Нормандії.

FotorCreated

Варто також додати, що в більшості країн урочистості до Дня перемоги організовують посольства. Лідерами таких заходів є росіяни, тому часто ветерани виходять на паради або до місць почесних поховань з георгіївськими стрічками. Та офіційним символом пам’яті за жертвами у Другій світовій війні є червоний мак. Появу цього символу пов’язують з віршами двох людей: канадського військового лікаря Джона МакКрея та працівниці Християнської асоціації молодих жінок Мойни Майкл. Перший під враженням боїв у Бельгії у 1915 році написав твір «На полях Фландрії», що починався словами: «На полях Фландрії розквітли маки/Між хрестами ряд за рядом».  Друга у 1918 році написала вірша «Ми збережемо віру», в якому обіцяла носити червоний мак в пам’ять про загиблих. Саме Мойні Майкл в листопаді того ж року причепила червоний шовковий мак на пальто. У 1920 році Національний Американський легіон прийняв маки в якості офіційного символу, а у 1921 році червоні маки стали емблемою Королівського Британського легіону. У Польщі червоні маки є символом перемоги 11-18 травня 1944 року Другого корпусу ген. Андерса в боях за гору Монте-Кассіно в Італії. Приспів до популярної військової пісні того часу починається словами «Червоні маки на Монте-Кассіно/Замість роси пили польську кров».

кінець

Червоний мак як символ пам’яті жертв війни вперше використали в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. Дизайн українського червоного маку розробили з ініціативи Українського інституту національної пам’яті та Національної телекомпанії України. Автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі. Поруч з квіткою розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни та гасло. Минуло річ воно звучало «Ніколи знову».

Цього року за нагоди 70-тої річниці перемоги над нацизмом запропонували нове: «Пам’ятаємо. Перемагаємо».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *