Як і де крадуть машини у Львові?

Катерина РОДАК. Львівський портал

|

У Львові почали частіше говорити про крадіжки, пограбування та інші злочини. Це й не дивно, ситуація в Україні сприяє росту злочинності: економічна криза, ріст безробіття, війна. У такій ситуації заволодіння чужим майном дехто вважає найпростішим способом покращити своє фінансове становище. І чи не найчастіше лихе око зловмисників зупиняється на чужому автомобілі. Крадуть як машини, так і їх частини та обладнання (колеса, стереосистеми, навігатори).

Статистика підтверджує цю тенденцію: лише за 3 місяці цього року офіційно було викрадено 48 автомобілів, що майже вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року.

«За три місяці 2015 року на території міста Львова скоєно 48 кримінальних правопорушень, пов’язаних з незаконним заволодінням транспортними засобами, із котрих по 27 випадках встановлено осіб та оголошено їм підозру. За аналогічний період 2014 року скоєно 27 незаконних заволодінь із котрих розкрито 2», – розповідає заступник начальника ГУМВС у Львівській області Василь Домніцак  

Як видно зі статистичних даних, збільшилася не лише кількість правопорушень але й число розкритих справ, пов’язаних з крадіжками машин також зросло. Правоохоронці тішаться, що у Львівські області відсоток розкритих справ, пов’язаних з незаконним заволодінням автомобілів, є сьогодні найвищим в Україні.

Швидкість розкриття таких злочинів і якість проведення розслідування залежить не лише від успішної роботи правоохоронних органів, а й від правильних дій очевидців. Інколи трапляються взагалі кумедні випадки, особливо коли до викрадення авто вдаються недосвідчені крадії. Ось яку історію розповів один із потерпілих, пан Віталій.

«Я їхав на Галицьке перехрестя зняти гроші з карточки. Зупинився біля банкомату і бачу: стоять двоє п’яних. Раптом один з них підходить і каже: «Ти нас чекаєш?» і  пирснув мені в очі з балончика. Я вискочив з машини, бо дуже запекло в очах, а ключі залишив в замку запалювання. І ті двоє просто сіли в машину та поїхали».

Як виявилося, поспішаючи втекти, крадії зовсім забули про двох своїх спільників, які стояли ззаду машини. Натомість охорона банківського закладу, на очах якої відбувалася вся ця історія, зреагувала швидко та професійно, затримавши двох товаришів крадіїв та викликавши міліцію. Менш, ніж за добу, правоохоронці заарештували викрадачів.

«Машину знайшли і тих двох, хто вкрав її –теж. Авто повернули повністю розбитим», – додав Віталій.

Як і більшість постраждалих від викрадення авто, пан Віталій розміщував оголошення про крадіжку в соцмережах: на сторінках групи ГО «Варта1». Результат від цього двозначний. З одного боку – полегшується розшук викраденого авто, з іншого – у користувачів соціальних мереж складається враження, нібито вони живуть у страшенно кримінальному місті, де ледь не щодня кояться злочини.

Керівник громадської організації «Варта1»  Ігор Зінкевич вважає, що насправді ситуація у місті не настільки погіршилась, просто подібні ситуації почали частіше обговорювати, інколи нагнітаючи паніку.

Громадський діяч також повідомив, що крадені авто часто вивозять за межі області, і це ускладнює їх пошук правоохоронними органами. «Крадені машини часто від’їжджають на Схід та в зону бойових дій», – пояснив активіст.

Також Ігор Зінкевич розповів про нову цікаву тенденцію серед львів’ян, автомобілі яких зареєстровані за межами України.

«У Львові з’явилася нова тенденція купувати машини з іноземною реєстрацією. Такі автомобілі мають певний строк, по закінченні якого машина повинна перетнути кордон України. Тому люди, які не хочуть ні вивозити авто, ні платити штраф, заявляють про крадіжку на території України», – повідомив Ігор Зінкевич.

Втім, у МВС не підтверджують популярність такого методу уникнення штрафу. «Із 48 незаконних заволодінь тільки у 2 випадках автомобілі мали іноземну реєстрацію», –  каже  Василь Домінцак.

Найбезпечнішим районом Львова у 2015 році наразі можна вважати Галицький – у центральній частині міста автомобілі практично не викрадають (наразі зафіксовано лише 3 випадки), повідомили у львівській міліції. Пильніше оберігати свої авто варто жителям Шевченківського району, де за три останні місяці було зареєстровано 14 викрадень автомобілів. У Сихівському та Личаківському районах правоохоронці зафіксували по 10 злочинів, пов’язаних з незаконним заволодінням машин, у Залізничному – 6, у Франківському – 5.

  

Ілюстрація mtrk.com.ua