Мешканці Бурштина за фінансування ДТЕК покращують рідне місто власними руками

Андрій КОТЕНСЬКИЙ. Львівський портал

|

Енергетична компанія ДТЕК продовжує активно інвестувати гроші в інфраструктуру міст, в яких працюють підприємства компанії. Лише за три останні роки у розвиток міста Бурштин компанія вклала 1,5 млн дол. США. Про це йшлося на розширеному засіданні Координаційного комітету з впровадження Стратегії соціального партнерства між Бурштином та компанією ДТЕК у 2013–2015 роках. Співпраця міської влади і ДТЕК у Бурштині за останні три роки реалізовувалась у п’яти напрямках: охорона здоров’я, енергоефективність, покращення соціально-значущої інфраструктури, розвиток бізнес-середовища та підвищення активності громади.

Перед ЗМІ та громадськістю з презентаціями реалізованих проектів виступили представники міської влади, Бурштинської  лікарні, мешканці міста – керівники проектів переможців конкурсу «Місто своїми руками» та представники громадської організації – Агенції місцевого економічного розвитку. Про результати співпраці не лише доповіли, а й наочно показали.

Ключовим моментом успішної співпраці стало те, що рішення про усі проекти, які реалізовано у Бурштині, були прийняті після обговорення з громадою і було отримане фінансування.

За словами керівника департаменту соціального розвитку ДТЕК Енерго  Вікторії Гриб, компанія уклала угоду про соціальне партнерство із Бурштином у 2011 році. І не зважаючи на економічну кризу й потрясіння в державі співпраця не припиняється й досі.

 

«Сьогодні ДТЕК переживає нелегкі часи, адже держава заборгувала нам 6.4 мільярди гривень – це дуже велика сума. Проте ДТЕК –  соціально-відповідальна компанія, котра дотримується своїх зобов’язань. Тому програма соціального партнерства повинна й буде продовжуватись. ДТЕК залишається партнером бурштинської  громади. Лише спільно ми зможемо вистояти та подолати політичну та економічну кризу, яка зараз є в країні», – наголосила вона.

З моменту співпраці ДТЕК інвестував у Бурштин 2 млн дол. США

Стратегія соцпартнерства з містом виконана у повному обсязі й надалі продовжується. Загалом з 2011 по 2014 рік компанія інвестувала в програму соціального розвитку Бурштина 2 млн дол. США, розповідає Вікторія Гриб.

«Мова йде про комплексну програму співпраці з містом, яка охоплює п’ять напрямків: охорона здоров’я, енергоефективність, підвищення активності громад, поліпшення бізнес-середовища та соціально значущої інфраструктури. За усіма п’ятьма напрямками вдалось реалізувати чимало результативних проектів, а головне покращити якість життя громади міста не лише сьогодні, а й у перспективі», – повідомила вона.

Варто окремо виділити зусилля компанії в стратегічному напрямку – розвитку соціально значимої інфраструктури.

За словами координатора конкурсу міні-проектів «Місто своїми руками» Олени Кравчишин, важлива для фізичного й освітнього розвитку дітей та громади.

«Фактично лише такий великий бізнес, як ДТЕК вкладає  кошти у розвиток нашого міста. За останні три роки інвестовано у наступні проекти: облаштування комп’ютерних і мультимедійних класів в навчально-виховному комплексі, гімназії і школах, комп’ютеризацію відділів Бурштинської міської ради, створення Центру розвитку та дозвілля, встановлення пом’якшувальних установок питної води у навчальних закладах та підтримку діяльності Центру соціальної реабілітації дітей інвалідів. Окрім того відбулось облаштування 6-ти дитячих майданчиків та ремонт сцени й актового залу у будинку культури», – розповіла О. Кравчишин.

 

Мешканців Бурштина мотивують коштами покращувати рідне місто власними зусиллями

Як уже згадувалось, у рамках Стратегії соціального партнерства між Бурштинською міською радою та компанією ДТЕК реалізовується щорічний конкурс міні-проектів «Місто своїми руками».

«Суть конкурсу полягає  в тому, що кожна людина, яка має ідею як змінити місто на краще, чи вирішити певні проблеми, шукає однодумців, які разом створюють ініціативну групу чи громадську організацію, аби зреалізувати свою ідею. Тож лише минулого року вдалось виконати 22 проектні пропозиції загальною сумою більше 300 000 гривень», – зауважила Олена Кравчишин.

Варто наголосити на тому, що однією з важливих умов конкурсу є надання ініціативною групою співфінансування на рівні не менше 10% від суми проекту.

«Дуже легко бути завжди чимось незадоволеним і чекати чогось від держави, бізнесу й усіх окрім самих себе, але й самі люди мають бути залучені до процесу позитивних змін, яких ми так прагнемо в нашій країні. Відтак компанією спільно із містом проведено дуже важливий конкурс програм та проектів «Місто своїми руками». За умовами конкурсу ДТЕК покриває 90% витрат на ініційовані гранди. Люди вкладають решту 10% та власними руками поліпшують якість проживання у рідному місті», – додала керівник департаменту соціального розвитку ДТЕК Енерго  Вікторія Гриб.

Зі свого боку мер Бурштина Петро Курляк запевнив, що задоволений розвитком міста та похвалився найбільшим його досягненням:

«Плідна й ефективна співпраця Бурштина із компанією ДТЕК триває із 2011 року. За цей час нам вдалось зреалізувати чимало проектів, про які можна б було довго розповідати. Проте, найважливішим досягненням, який вдалось втілити завдяки підтримці та лобіюванню ДТЕКу – це те, що Бурштин отримав статус міста обласного підпорядкування, за який проголосувала  Верховна Рада 11 березня 2014 року. Новий статус допоміг збільшити бюджет розвитку у кілька разів, а відтак не лише зберегти, а й покращити інфраструктуру нашого міста. Інший важливий проект, над яким ми й досі спільно працюємо з ДТЕКом – будівництво індустріального парку Бурштина на площі 37 гектарів, – розповів мер. – Це дасть змогу підприємцям відкривати свій бізнес саме у Бурштині».

Довідка

ДТЕК – стратегічний холдинг, що керує трьома компаніями з підприємствами у традиційній і альтернативній енергетиці, у видобутку вугілля і газу. Входить до складу фінансово-промислової групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ), акціонером якої є Рінат Ахметов. Генеральний директор ДТЕК – Максим Тімченко. Взагалі у ДТЕК працюють 127 тисяч осіб.

До портфеля активів у традиційній енергетиці входять 10 ТЕС і 2 ТЕЦ загальною встановленою потужністю 18,6 ГВт; 5 підприємств із дистрибуції електроенергії, які обслуговують понад 5,1 млн клієнтів – фізичних і юридичних осіб; 31 шахта і 13 вуглезбагачувальних фабрик.

Сегмент альтернативної енергетики представлено 1 ВЕС встановленою потужністю 200 МВт. Видобуток вуглеводнів ведеться на двох родовищах із доведеними запасами природного газу у 20 млрд куб. м.

Відпуск електроенергії генерувальними підприємствами ДТЕК 2014 року склав 47,8 млрдкВт∙год., видобуток вугілля – 37,1 млн тонн, видобуток природного газу – 752 млн куб. м.