Міненерго блокує ініціативу ДТЕК купувати вугілля у шахтарів Львівщини

Марта СІВАК

|

Компанія ДТЕК у першій декаді березня перерахувала 300 млн грн на рахунок ДП «Вугілля України» за вугілля, яке було куплене у державних шахт. Незважаючи на зростання заборгованості  ДП «Енергоринку» перед компанією за вироблену електроенергію тільки за останній місяць на 1 мільярд гривень  і збитковий тариф для енергетиків, ДТЕК за останній квартал перерахував ДП «Вугілля України» понад 450 млн грн.

«Борг держави в особі Енергоринку перед ДТЕК за поставлену електроенергію становить 6,4 млрд грн. При цьому тільки за останній місяць борг перед ТЕС ДТЕК збільшився на 1 млрд грн. З іншого боку тариф теплової генерації за вироблену електроенергію сьогодні навіть не покриває собівартість вугілля. Незважаючи на важку фінансову ситуацію, ДТЕК знайшов можливість перерахувати держпідприємству «Вугілля України» 450 млн грн », – зазначив директор з комерційної діяльності ДТЕК Віталій Бутенко.

Але співпраця ДТЕК з державними шахтами Львівсько-Волинського басейну під загрозою через позицію Міністерства енергетики ті вугільної промисловості України.

Нагадаємо, 28 січня 2015 року, в Києві відбувся мітинг шахтарів перед Кабміном у зв`язку з важкою ситуацією у вугільному секторі – держава повністю відмовилася дотувати будь-які шахти та збільшились заборгованості по зарплатах. Для зняття напруги серед шахтарів і з метою пошуку шляхів виходу з тупикової ситуації, ДТЕК виступив з ініціативою викуповувати все вугілля Львівсько-Волинського басейну в обсязі близько 100 тис. тонн на місяць і сплачувати за вугілля шахтарям напряму.

За словами Віталія Бутенка, компанія підтверджує ці наміри і стурбована труднощами, які виникли з підписанням контракту з ДП «Вугілля України», що ставить під загрозу подальші поставки вугілля зі Львівської та Волинської областей.

«Ми відповідально ставимося до наших зобов`язань. Ми готові купувати вугілля за ціною 1500 грн за тонну. Але важливо розуміти, що вугілля стоїть на початку єдиної виробничого ланцюжка. Оплата за вугілля безпосередньо пов`язана з вартістю електроенергії та розрахунками за неї з боку держави. Якщо станції не отримують достатньо коштів у вигляді тарифу на електроенергію, а борги Енергоринку досягають мільярдів, енергетикам нічим буде платити вугільникам, – пояснив Віталій Бутенко. – Ми закликаємо Міністерство енергетики та вугільної промисловості та ДП «Вугілля України» якнайшвидше підписати контракт на покупку вугілля у державних шахт, який враховує рівень тарифу та оплати за електроенергію. Це дозволить продовжити регулярні відвантаження продукції з шахт львівсько-волинського басейну і своєчасні розрахунки з шахтарями».

Шахтарі також бачать потребу реформи енергогалузі України, в основі якої – перехід на прямі двосторонні контракти без державних посередників.

«Якби були прямі розрахунки за вугілля, минаючи «Вугілля України», шахти змогли б працювати, не тільки відвантажувати вугілля, але й своєчасно отримувати оплату за нього.

У нас вже були переговори з ДТЕК, але немає згоди від міністерства. Зараз, на жаль, у нас непрофесійне міністерство, яке веде геноцид вугільної галузі», – сказав Михайло Шабля, голова регіонального об`єднання Незалежної профспілки гірників України м Червоноград ДП« Львіввугілля». За словами шахтаря ситуація на шахтах львівсько-волинського басейну плачевна – гірники не отримують вже 3 місяці зарплати, тому що держпідприємство «Вугілля України» не перераховує їм навіть отримані від генерації гроші.

 

Міністерство енергетики не йде на діалог з шахтарями. Зміни до бюджету не внесені – дотацій немає і не буде; борги не погашені (розрахувалися лише за грудень минулого року), договір з ДТЕК, який був готовий викупити все вугілля Львівсько-Волинського басейну 1,5 місяці  не підписується. В березні ДТЕК перерахував ДП «Вугілля України» 300 млн. грн., на оплату боргів шахтарям, але шахтарям видали мізерну частину цих грошей.

Замість системного вирішення проблем галузі  міністр Володимир Демчишин намагається залякати шахтарів і придушити опір. Після акцій протесту замість відповідального за вугільний напрямок Зюкова призначили нового заступника, основне завдання якого, за словами міністра, замінити всіх керівників шахт у Львові та на Волині.

Навряд чи це зломить шахтарів, які будуть продовжувати боротьбу за свої права. У першу чергу право отримувати гроші за свою важку працю. І чим раніше в урядових колах зрозуміють, що інтереси шахтарів та енергетиків співпадають з інтересами держави, тим швидше енергетична галузь України отримає шанс стати на ноги.

Фото: PHL