Руїни «Львівводоканалу»

«Ратуша», 31 жовтня

|

Упродовж року тимчасова депутатська комісія перевіряла роботу ЛКП «Львівводоканал». На останньому пленарному засіданні голова комісії Андрій Яворський прозвітував про роботу та про виявлені порушення. Їх знайшлося чимало…

 «Цей звіт більше нагадує звіт із якоїсь руїни, а не звіт про робоче комунальне підприємство, від котрого залежить життя мешканців Львова, — почав свій виступ депутат Яворський. — Перше, це величезні понаднормові втрати води — понад 50 відсотків! Якщо перевести в цифри, то це понад 200 мільйонів гривень втрат за рік! Це величезні кошти, з яких можна було б черпати ресурси на ремонти каналізації, очисних споруд чи на зниження тарифів.

Друге — фінансові зловживання на понад сім мільйонів гривень. Про це свідчить не тільки робота комісії, а й акт, складений Державною фінансовою інспекцією. З них 523 тисячі — у господарських операціях, плюс понад 100 тисяч стосуються недоотриманого прибутку».

А ще на підприємстві, за результатами перевірки, не було дотримано процедур закупівель, порушено Закон України «Про колективні договори і угоди» (люди недоотримали зарплати), нема дозволу на спецводокористування, і навіть нема документів на право користування понад 95 га земельних ділянок, де розміщені водозабори.

Серед іншого комісія виявила махінації з документами, а саме з дозволами на понаднормові скиди: «Є спеціально розроблені правила приймання скидів на «Львівводоканалі», — продовжує депутат. — Ті правила передбачають: якщо якесь підприємство не може «вкластися» у визначені законом норми на скиди, то воно укладає з водоканалом договір. Згідно з ним водоканал бере на себе зобов’язання розбавляти «зайві» скиди або очистити їх до гранично допустимих норм, за що підприємство додатково доплачує. Такі документи підприємства повинні поновлювати щороку. Якщо ж договору не буде, то підприємство заплатить чималий штраф. Так от, одному з підприємств «Львівводоканал» заднім числом видав дозвіл на ті скиди, ще й на два роки і за підписами керівників, які на той час на водоканалі ще не працювали». 

Також голова тимчасової комісії зазначив про хаотичність у кадровій політиці та брак профільної освіти в працівників, що обіймають ключові посади на підприємстві, і додав, що це є наслідком недолугої роботи керівництва.        

Крім цього, комісія виявила: нестачу адекватного обліку води на всіх етапах від підйому води до споживача; занедбані очисні споруди та неспроможність «Львівводоканалу» очистити стоки до необхідних показників, про що свідчив не тільки нестерпний запах, що ширився Львовом, але й відповідні акти Державної екологічної інспекції; і ще багато іншого.

Проте роботи попереду ще не мало, тож свою місію депутати продовжили ще на один рік. «Якби налагодити облік води від свердловини до споживача, то не було б таких величезних втрат, — пропонує рішення Андрій Яворський. — Особливо мене цікавить облік води між «Львівводоканалом» та «Львівтеплоенерго» і «Залізничтеплоенерго». Між ними обліку води, як такого, взагалі немає. Тобто водоканал фактично взяв на себе всі витрати води у двох теплопостачальних підприємствах».

Ще один клопіт для водоканалу — резервуари чистої питної води на Сихові. «З цього резервуару в пікові години вода потрапляє до мешканців Сихова та ще кількох районів Львова, — коментує пан Яворський. — Будь-хто може зайти на територію цих резервуарів та кинути туди все що завгодно! Це просто неприпустимо! Повинна бути охорона та обмежений доступ».

Натомість новопризначений керівник «Львівводоканалу» Валентин Вольський зазначив, що попри всі потуги підприємства зекономити електроенергію (за останні кілька місяців там спромоглися завдяки енергоощадному обладнанню на помпових станціях зекономити півмільйона гривень) постійне підняття ціни на електрику все нівелює. Лише цього року вартість світла зросла і щомісяця становить від мільйона до мільйон двісті тисяч гривень. Також чиновник наголосив, що зарплата працівників зростає, а щодо зауваження про сім мільйонів зловживань, сказав: «Шість мільйонів із них, це майже 90 відсотків, передбачалося на фінансування так званої депресивної лійки — поки не було обліку й оплата велася за нормами споживання в деяких населених пунктах, а це було буквально ще рік тому. Тепер усі вони обліковані стовідсотково. Тож у ході перевірки, коли це питання виникло, воно було опрацьовано та тепер фінінспекція не має зауважень щодо нього. Фактично, гроші були лише на папері, а бюджет не постраждав. 

Справді, підприємство має великі втрати води. Ми займаємось цим питанням нині дуже активно. Втрати по місту становлять лише до трьох відсотків. Головні втрати — немає приладів обліку. Нам поставили термін до середини наступного року встановити на всіх підприємствах різної форми власності прилади обліку. Тому ми звертатимемось до депутатів, аби нам допомогли в цьому, адже далеко не всі підприємства мають на це кошти». 

Христина ІНЖУВАТОВА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *